Quins soldats són els millors per a una guerra comercial amb la Xina? O, en general per tornar a fer gran Amèrica? Per a Donald Trump està clar: gent com ell.

En aquesta nova fase que entra a batzegades, als Estats Units no es tracta que la classe dirigent tradicional adopti enfocaments "business friendly", (partidaris de l'oferta i del món dels negocis) sinó que siguin els mateixos empresaris els que portin la batuta i manin. El cicle que s'obre amb Donald Trump segurament sorprendrà perquè la manera d'entendre el món dels executius difereix de la saviesa a l'ús i habitual, ja que estan obligats a decidir coses que no són sempre del gust de tots. Per això, poden entrar en conflicte intern i extern, com està passant ja en el cas del comerç internacional.

"Donald Trump és un emprenedor pragmàtic", diu Anthony Scaramucchi, fundador de SkyBridge Capital i membre de l'equip d'assessors del president electe. El futur vicepresident, Mike Pence, representa l'"establishment" republicà, però els seus consellers econòmics són empresaris d'èxit, industrials, del sector de la construcció o financers, com Steven Mnuchin, ex-executiu de Goldman Sachs.

Trump governarà el seu país com el conseller d'una empresa

Els analistes americans assenyalen que Trump governarà el seu país com el conseller d'una empresa, buscant sempre maximitzar els interessos d'Amèrica. En matèria econòmica, social o de seguretat.

Si en matèria de creixement, el seu projecte de rebaixar els impostos per recuperar prop de 2,5 bilions de dòlars expatriats per companyies americanes a fi de rellançar la inversió obté suports. I li passa el mateix quan proposa destinar 1 bilió de dòlars a obres d'infraestructura, en el moment en què Trump aborda el terreny del comerç, encara que sigui per recuperar llocs de treball al país, sent que entra en terreny pantanós, dins i fora.

El sector manufacturer americà està reclamant al triomfador de les eleccions que s'allunyi de la seva retòrica amenaçadora respecte al comerç i adopti una posició negociadora amb el Canadà o Mèxic, igual com amb la Xina. "Hi ha dos milions de llocs de treball al sector manufacturer en aquest país que depenen de la nostra relació comercial amb el Canadà i Mèxic", ha dit Maca Dempsey, vicepresidenta d'assumptes internacionals de l'Associació Nacional de Manufacturers.

Igualment, la sofisticada cadena de subministrament de productes electrònics d'Àsia i la massiva concentració de mà d'obra a la regió són dos obstacles que s'interposen al camí de la promesa de Trump de fer que les empreses nord-americanes repatriïn els llocs de treball manufacturers.

Davant dels canvis de les preferències dels consumidors, la reacció de les companyies del sector ha de ser molt ràpida ocupant un elevat nombre de treballadors. "I hi ha una cadena de subministrament d'electrònica molt forta a Àsia centrada entorn de la Xina" diuen els professionals.

És una qüestió que Trump necessitarà plantejar-se si pretén tornar la producció a gran escala a una economia nord-americana que, segons estimacions de l'Institut de Política Econòmica, de Washington, ha perdut més de 5,4 milions de llocs de treball manufacturers i 82.000 fàbriques entre 1997 i 2013.

Trump ha amenaçat d'imposar un aranzel del 45% sobre les importacions xineses als EUA

"Faré que Apple comenci a fer les seves computadores i els seus iPhones al nostre país, no a la Xina", va dir Trump al març. El president electe ha amenaçat d'imposar un aranzel del 45% sobre les importacions xineses als EUA. La mesura podria fer caure el PIB de la Xina un 4,8% i les exportacions xineses als EUA, el 87% en tres anys, segons Daiwa Capital Markets.

Pequín ja ha respost. Divendres, el Govern va anunciar l'aplicació immediata de taxes antidúmping sobre productes siderúrgics del 48,5% contra els EUA i del 25,9% contra el seu aliat, Japó. L'excés d'oferta d'acer xinès ha estat un motiu de forta controvèrsia internacional, inclosa Europa. Començar per allà la batalla vol dir que l'objectiu d'assolir equilibris sectorials forma part del passat.

No obstant això, es recorda que Trump va ser autor d'un best seller de management titulat "L'art de pactar", les lliçons del qual haurà d'aplicar ara. Després de la seva victòria electoral, el president xinès Xi Jinping el va trucar per telèfon per felicitar-lo assenyalant-li que "la cooperació és l'única opció", a la qual cosa l'americà va respondre: "La Xina i els EUA poden beneficiar-se mútuament". Entre aquests dos punts, l'statu quo i un canvi no fatal per a ningú es troba el marge de negociació, deien els experts. Ara tot està en l'aire.

L'equip econòmic en formació de Trump no vol seguir les pautes tradicionals polítiques perquè, al seu entendre, condueixen a la inacció. La falta de valentia per abordar les reformes estructurals necessàries per mantenir un ritme de creixement alt que millori la vida dels treballadors és un exemple d'això. Fa falta gent més ferma, menys preocupada pel cicle electoral.

El fet que la selecció d'empresaris per part del futur llogater de la Casa Blanca ensopegui amb la pedra del conflicte d'interessos, com és el cas de Rudolph Giuliani, el prestigiós exalcalde de Nova York, dificulta la formació d'equips, com s'aprecia aquests dies.

Però queda pendent el nomenament del secretari del Tresor, figura clau perquè les relacions amb la Reserva Federal prometen ser més difícils. Hi ha com a principals candidats Steven Mnuchin, que ha dirigit la divisió econòmica i financera de la campanya, i Wilbur Ross, però tota l'atenció se centra en el que faci qui seria l'estrella de l'equip: Jamie Dimon, president i conseller delegat de JP Morgan, un dels financers més prestigiosos del món.

En una carta als seus col·legues del banc datada el 9 de novembre aquest escriu: "Estem vivint un profund canvi polític i econòmic a tot el món. I els ciutadans nord-americans han mostrat el profund desig de canvi en les votacions per a l'elecció de Donald Trump. Hem escoltat a través dels processos democràtics a Europa i els Estats Units la frustració que molta gent estableixi amb la falta d'oportunitats econòmiques i els desafiaments amb què ens trobem. Necessitem fer atenció a aquestes persones". En la seva opinió, falta política, gent pensant. "Moltes persones se senten frustrades davant del discurs polític", agrega.

Acceptarà el càrrec de secretari del Tresor, es limitarà al paper d'assessor econòmic, o s'abstindrà? Notícies contradictòries sobre la seva decisió estan circulant a Nova York, on el valor en borsa del seu banc es veu afectat. Dimon podria acabar de tancar amb garanties el polèmic cercle d'expectatives que ha començat a traçar Trump. La seva resposta pot ser decisiva.