En aquests dies de celebracions, actuacions i exhibicions als col·legis, escoles municipals, esportives, de teatre i dansa, és molt freqüent trobar-se amb prohibicions per als familiars assistents a aquests esdeveniments, que els impedeixen de fer fotos perquè hi ha nens els pares o les mares dels quals no volen que siguin fotografiats. És perfectament comprensible que no vulguem que als nostres fills se'ls utilitzi perquè la seva imatge aparegui publicada a qualsevol lloc sense el nostre consentiment. Però això és diferent del fet que la classe dels nostres fills sigui fotografiada en una actuació de l'escola, per exemple. Vagi ja per endavant que en aquests esdeveniments s'hi poden fer fotos sense cap mena de problema. Una altra cosa és, com és lògic, que aquestes fotos no poden ser compartides a internet quan hi surtin nens diferents del teu i no en tinguis l'autorització dels tutors legals. Els centres educatius, com poden ser col·legis o escoles infantils, han de sol·licitar a les famílies l'autorització per poder publicar les imatges dels nens a les seves pàgines web, a les seves xarxes socials. Tanmateix, si les fotografies es fan com a part d'un projecte educatiu (i no per ser publicades), no cal sol·licitar autorització als familiars. Tot això està explicat en detall en una guia que va preparar en el seu moment l'Agència de Protecció de Dades, i que podeu consultar aquí: https://www.aepd.es/documento/guia-centros-educativos.pdf

Aquests són els principals punts a tenir en compte quan anem a un esdeveniment i volem fer fotografies on hi sortiran menors i no en tenim l'autorització per publicar-les. A la guia que acabo de citar, hi ha molts més detalls sobre la protecció de dades dels menors que sempre va bé conèixer. El sorprenent és que es continuïn produint situacions incòmodes i desagradables perquè de vegades, des dels centres educatius, es desconeix el que realment diu la llei, i alguns prefereixen tallar els problemes prohibint fer fotos, sense més ni més. D'aquesta manera, priven les famílies de poder retratar un moment per al record, aprofitant-se que la majoria de la gent en desconeix la regulació existent.

Els adults, en la gran majoria dels casos, desconeixen els límits de la llibertat, els drets i els perills que hi ha a les xarxes

Fa poc escrivia aquí sobre l'ús de les pantalles i dels mòbils entre els menors, sobre la situació actual en la qual, des del govern espanyol, es vol harmonitzar a tots els territoris una sèrie de mesures tendents a limitar l'ús de mòbils entre els menors de 16 anys, i llavors vaig dedicar un petit espai per reflexionar sobre la importància que tindria abordar l'ús que els adults fem de les noves tecnologies. Perquè no només tenim un problema amb els més joves.

En això de les fotografies, una cosa tan present aquestes dates, es fa evident que els adults, en la gran majoria dels casos, desconeixen els límits de la llibertat, els drets i els perills que hi ha a les xarxes. Estem tots molt amoïnats pels nostres fills davant d'una pantalla (i no n'hi ha per menys) i, tanmateix, hi ha qui no para de publicar imatges de menors, sense plantejar-se la quantitat de problemes que això pot ocasionar. Recordeu que les fotografies, a més de servir per exhibir quelcom a resta del món (que, per desgràcia, sembla que ara és l'únic per al qual s'utilitzen), també serveixen per ajudar a recordar, per a l'esfera íntima, i senzillament, per ser vistes i passar un moment agradable, compartint-lo amb els nostres éssers estimats.

Hi va haver una època en què fèiem menys fotos, però les imprimíem als àlbums que ocupaven un lloc especial al nostre saló, per ser vistes entre tots, per recordar i gaudir d'aquells moments. No tot era dolent.