El barril de cru ha assolit aquesta setmana la quota dels 80 dòlars, una cosa que no passava des del 2014. En un any, el preu ha augmentat més del 50%. I aquesta carrera, propiciada per les tensions al Pròxim Orient, les presses de països com Rússia o els càlculs de la indústria del fracking, pot continuar un temps indeterminat perquè també jugarà el dòlar.

Les apostes són molt dispars. El Bank of America situa el preu del barril entre 90 i 100 dòlars, d'aquí a l'any que ve, previsió que ja havia avançat fa mesos l'Aràbia Saudita, que té en cartera per al 2019 la privatització parcial d'Aramco, la joia de la seva corona.

En l'altre extrem es col·loca Moody's, que basant-se en la perspectiva d'un fort creixement de la producció fora de l'OPEP, fixa la cotització de l'or negre dins d'una forquilla compresa entre 45 i 65 dòlars,

El sector va començar a embalar-se el 2016, esperonat per un acord entre els països de l'OPEP (Organització dels països exportadors de petroli) i diversos tercers països, en especial Rússia, per sostenir les cotitzacions del cru. La brutal crisi de Veneçuela i, sobretot, la retirada de Donald Trump de l'acord nuclear amb Teheran han incrementat les pressions sobre el mercat.

El Golf Pèrsic produeix prop d'un terç del petroli mundial, mentre que la part que correspon a l'Iran representa el 2% del total. L'Aràbia Saudita fa així d'àrbitre de la situació i, si bé el beneficia l'alça del barril, s'ha compromès a "treballar per a la reducció dels efectes de l'escassetat de subministraments".

La gran barrera de cara a frenar una escalada del petroli ha caigut

Ryad és actualment un aliat de Washington (com s'ha vist aquests dies amb la inauguració de l'ambaixada americana a Jerusalem), i no es pot fer el desentès a les queixes de Trump sobre la imparable alça de l'or negre. El seu paper concret seria compensar la possible reducció de la quota iraniana des dels 4 milions barrils diaris a 500.000 barrils, com calcula el mercat.

Però encara així, la gran sorpresa dels operadors és la política de reducció del shale-oil americà, quan aquest petroli alternatiu hauria d'imposar l'equilibri en fases de preus descontrolats, ja que és a partir d'aquestes circumstàncies quan resulta rendible invertir en la seva explotació i comercialització.

Però societats parapetrolíferes com Halliburton han acomiadat milers de treballadors. Segons el gabinet d'anàlisi Kayrros, les companyies encarregades de la fracturació hidràulica no han reconstituït les seves forces. Els accionistes busquen rendibilitats més elevades i prefereixen esperar que els preus ofereixin un panorama més brillant per als seus interessos. Goldman Sachs ja ha indicat que "la producció no convencional s'enfronta a decepcions en el creixement". D'aquesta manera, la gran barrera de cara a frenar una escalada del petroli ha caigut.

Què passarà?, es pregunten els agents de l'economia. La incertesa i el temor d'un petroli car pot afectar el creixement. Ara ens apropem a les vacances quan augmenta el consum de gasolina. Els vehicles elèctrics no són per a demà. Les ambicions polítiques de lideratge polític al Pròxim Orient de l'Aràbia Saudita apareixen com la primera tanca de fre a un sobresalt energètic, a la qual cosa podria afegir-se un creixement de la producció de l'OPEP, que s'estima entorn del 3% el 2018.

Veurem. Encara que a tot això haurà de sumar-se l'impacte de l'apreciació del dòlar que s'espera. Una alça significativa de la moneda americana podria atenuar el preu del barril, ja que la seva divisa és el dòlar. Quan aquesta puja, els preus de la matèria primera poden fins i tot relaxar-se una mica. Veurem, perquè aquí hi ha molts fronts en què es juga la partida.