L'hivern ha quedat sota "vigilància particular" de la Xarxa de Transport d'Electricitat (RTE) a França. El preu del megawatt hora va pujar dijous a 300 euros al nostre país veí, el mateix que va costar (i fins i tot superar) aquí aquell mateix dia. El preu de l'electricitat està superant el rècord d'octubre. La tempesta de fred soferta ha despertat un fantasma: la Gran Apagada.

La preocupació més gran, especialment pel que fa a l'activitat agrària i l'alimentació, se centra al gener i al febrer, el període, diuen els experts, més exposat a les baixes temperatures i a una capacitat de producció elèctrica limitada.

En les últimes setmanes s'han estès rumors d'una possible apagada mundial, especialment als països europeus

El primer país en donar el senyal d'alerta va ser Àustria, que a finals d'octubre va donar a conèixer l'informe "Sicher und Morgen", avisant que tot Europa podria patir una apagada "en els propers 18 mesos" que ens deixaria sense energia, infraestructura i subministraments. La ministra de Defensa suïssa, Klaudia Tanner, ho va reafirmar dient que "la qüestió no és si hi haurà una gran apagada sinó quan".

La raó de fons és que, en general, al món desenvolupat "la infraestructura és francament vella", diuen els analistes. En una conferència de l'OCDE, el ministre d'Afers Exteriors nord-americà, Antony Blinken, va defensar el 5 d'octubre a França la iniciativa occidental Blue Dot Network per als projectes d'infraestructures adduint que "massa sovint, les infraestructures no són construïdes de manera duradora". Potser per això el seu president Joe Biden ha desplegat una inversió multimilionària per reforçar les bases dels EUA.

França, per la seva banda, tornarà a construir centrals nuclears i apostarà per petits reactors que compensaran la debilitat de les renovables, que, com ha quedat descrit en les recents jornades de Glasgow, la seva aportació a la producció d'energia és bastant limitada.

Per acabar-ho d'adobar, el tancament del gasoducte Magrib-Europa tanca una de les vies que portava el gas d'Algèria. Almenys Catalunya disposarà de les centrals d'Ascó I i Ascó II, a les quals se sumaran Vandellòs I i II. Tot el que sigui energia, llum i calor serà benvingut. Però el millor seria que totes aquestes precaucions vinguessin sobretot "per si de cas" abans que dependre d'espelmes, conserves i garrafes d'aigua potable.