La Unió Europea (UE) s'està quedant enrere econòmicament i política, amb tot el risc que això suposa quan la globalització emet senyals d'endinsar-se en una nova fase, amb canvis estructurals de fons i nous jugadors.

D'entrada, el BCE contempla un escenari de doble recessió a l'Eurozona. "Estem veient una millora general en l'economia mundial, però hi ha països que van endarrerits", adverteix educadament l'FMI, que publicarà el proper 6 d'abril les seves noves previsions de creixement per a l'economia mundial.

Fins ara el debat sobre la inflació s'ha centrat als Estats Units i els seus tipus d'interès a llarg termini, però el prestigiós economista alemany Hans-Werner Sinn afirma que Europa "pot patir una inflació molt més alta" degut a que al Vell Continent la creació de diners ha estat superior a la dels EUA.

En aquesta conjuntura, carregada de factors adversos, el Tribunal Constitucional alemany no ha ratificat el Fons de Recuperació de 750.000 milions d'euros pels dubtes sobre la seva legalitat. El BCE no pot finançar deutes, segons els seus reglaments. De moment, cap país no ha presentat un pla de reformes per invertir els recursos financers aparellats.

El paper de l'euro no s'ha enfortit en els últims anys. Davant d'una divisa que perd valor, els inversors es mostren reticents a participar en una economia i una moneda que van a la baixa

Aquesta paràlisi fa pensar els inversors que, mentre els EUA avancen, Europa patina. "El paper de l'euro no s'ha enfortit en els últims anys", va afirmar Angela Merkel recentment a Berlín. "Hem de fer tot el possible per posicionar l'euro com a moneda global important", va demanar la cancellera, encara que de moment sense èxit. Davant d'una divisa que perd valor, els inversors es mostren reticents a participar en una economia i una moneda que van a la baixa.

"La UE és estructuralment menys àgil i més lenta a l'hora d'actuar. I per damunt de tot, li costa posar en marxa els projectes comuns, ja sigui a les bateries, l'hidrogen (que segons els experts serà un factor clau al sector energètic) o el nou àmbit espacial" assenyalen els experts.

Washington ha aprovat un pla de rellançament d'1,9 bilions de dòlars, a la qual cosa cal afegir un pla d'infraestructures de 2,25 bilions de dòlars, amb una creació d'ocupació el març de 916.000 llocs de treball i una campanya de vacunació a gran escala i velocitat. Mentrestant, les polèmiques sobre la falta de dosis, lentituds en l'homologació i retards de lliurament dominen la soferta Europa.

L'àmbit polític, liderat pel tàndem format per Alemanya i França, no se salva del desordre general. La cancellera alemanya i el seu partit, la CDU, acaben de patir derrotes històriques en les eleccions regionals. Al setembre es celebren les generals, que poden canviar el panorama germànic de manera radical.

A París, Macron apareix ja com un ídol de fang en qui pocs confien. La gran premsa no es reprimeix en els seus editorials i destaca el mal moment de la màquina politico-administrativa. Estem davant “d’una infraestructura impotent, anquilosada, que ha deixat als francesos estupefactes". En els pronòstics sobre els comicis de l'any que ve Marine Le Pen sotja molt de prop al llogater de l’Elisi.

És tal el desencant regnant, que les autoritats franceses han presentat una nova versió del passaport dels seus ciutadans: d'ara endavant, el passaport també serà redactat en anglès, concedint el privilegi del cosmopolitisme europeu a un Regne Unit que ha abandonat la Unió Europea. El francès és així jutjat insuficient a l'exterior de les fronteres. Tota una declaració sobre l'estat d'un país que celebra ara la memòria de Napoleó.