Encara que avui dia costa dir quin sondeig és més creïble, perquè són molts els que es publiquen i unes vegades l'encerten o l'erren uns i d'altres uns altres, el cert és que els estudis demoscòpics que realitza el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) han tingut sempre un cert predicament ni que sigui perquè la seva mostra és molt important (17.452 enquestats), són preguntats ciutadans de 1.151 municipis de tot l'Estat i el record històric de la seva base de dades es remunta a l'inici de la transició. Dit això, ha tingut fracassos clamorosos. Amb tots aquests condicionants, el CIS acaba de sentenciar tres coses: el bipartidisme en la política espanyola tal com l'hem conegut és mort, el PP salvarà el govern d'Espanya només si vol Ciutadans i la nit del 20 de desembre pot ser la del comiat de Pedro Sánchez de la secretaria general del PSOE. A Catalunya, la marca d'Ada Colau (En Comú Podem) pot ser la guanyadora dels comicis.

De l'enquesta del CIS es dedueix que arriba la complexitat a la política espanyola. O, dit d'una altra manera, arriba la política. Els governs de coalició, els pactes i, qui sap, si els governs inestables. Hi haurà victòria de Rajoy però no és segur que el president pugui continuar en la seva residència de la Moncloa quatre anys més. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, que s'ha cansat de dir que un pacte amb el PP haurà de ser amb un altre candidat, té al davant una prova de foc sobre la seva credibilitat. El sondeig deixa els socialistes en una posició extremament preocupant: una dotzena d'escons els separen de Ciutadans, en algunes províncies perdria per primera vegada la representació política i, el que és més greu, per a ells (i també per als populars): Rivera ha penetrat amb força a les províncies de l'Espanya profunda, on acaben jugant-se les eleccions. Ara s'entén més el fet que Mariano Rajoy estigui prestant una atenció especial a circumscripcions petites on només estan en joc quatre o cinc escons.

A la foto del CIS, la batalla catalana la guanya En Comú Podem gràcies a la forta tirada de l'alcaldessa Colau, que fa un forat enorme als socialistes catalans a la província de Barcelona, on també els rasca C's. Però ull, les enquestes de les passades eleccions catalanes també vaticinaven un bon resultat a Catalunya Sí que es Pot que després no es va complir. Entre altres coses, perquè Iceta va ser capaç de despertar una part de l'electorat socialista dorment amb una bona campanya. Bé és cert que en aquells comicis la basa Colau no va ser present. A diferència d'altres estudis demoscòpics, aquest situa Democràcia i Llibertat (que engloba CDC) per davant d'Esquerra Republicana, potser un exemple que l'espai independentista està en constant ebullició. De totes maneres, tenint en compte les diferències globals entre els grans partits i l'alt nombre d'indecisos, tots, menys el PP, aspiren a la victòria o a ser-hi molt a prop. La campanya sí que servirà per a alguna cosa.