La força de l’Assemblea rau en la seva gent i en la garantia de transversalitat i independència dels partits.

L’Assemblea és i ha de seguir sent transversal. Un lloc de trobada de persones amb pensaments i ideologies plurals i també de tradicions i realitats socials diverses, que coincidim en la voluntat d’independència del nostre país. Tots junts construint un camí comú cap a la República Catalana, amb respecte per les diferències i les sensibilitats dels altres. L’existència d’un sol grup organitzat trenca aquestes dinàmiques i provoca l’enfrontament. Per això els socis van votar clarament en la darrera assemblea general celebrada a Manresa que a les eleccions només hi podien concórrer persones a títol individual, sense fer ni llistes ni equips.

És un error convertir les properes eleccions al secretariat de l’ANC en un espai de confrontació personal

L’únic equip que fa forta l’ANC és el del conjunt dels seus socis i particularment el del seu Secretariat Nacional escollit pels socis. És un error convertir les properes eleccions al secretariat de l’ANC en un espai de confrontació personal. Els equips i les candidatures encobertes divideixen i no són transversals. Cal la unió de tots i totes per treballar plegats. Som incòmodes al poder i potser a algú ja els hi va bé veure’ns dividits i enfrontats. L’Estat espanyol el primer.

Transversal no vol dir neutral. No vol dir espectador. Cal donar suport, defensar i pressionar quan cal als nostres partits i institucions. Són els nostres companys de viatge, però tenim funcions diferents. Ells són qui han de governar i nosaltres som societat civil. No ens barregem.

Tenim força perquè només obeïm a Assemblea. No rebem ajudes, ni subvencions, ni crèdits per tenir les mans lliures per actuar. La independència d’acció és bàsica, però això incomoda a molts. No hem vingut per ser còmodes amb el poder, sinó per ser necessaris i determinants per tal que el procés avanci. No podem permetre que ens controlin. I el treball que aquest darrer any l’ANC ha fet seguint el full de ruta aprovat a Lleida ha estat clau per seguir avançant. I en aquests moments podem afirmar que vam tenir una majoria al Parlament i posteriorment Govern, gràcies a l’actuació de l’ANC.

Per això fa tant mal a la vista veure com gent de l’actual Secretariat han passat a la política (un cop deixes de ser secretari tothom pot fer el que vol). I també com gent de partits vol col·locar-se al secretariat.

Només amb una ANC més participativa i més forta podrem seguir pressionant als partits quan calgui

L’Assemblea no és el Secretariat Nacional ni els seus càrrecs orgànics. L’Assemblea és la seva gent, les seves territorials, sectorials o exteriors. Per això hem estat més forts quan el soci ha estat consultat, com per exemple el passat 4 de juliol sobre el paper de l’ANC a les eleccions plebiscitàries. I només amb una ANC més participativa i més forta podrem seguir pressionant als partits quan calgui. I ben segur que caldrà. Les línies d’actuació, quan són treballades, debatudes i decidides des de la base, són millors. Un exemple que vaig viure en primera persona va ser el debat i les esmenes al Full de Ruta. És evident que el Full de Ruta debatut, esmenat i votat a Manresa és molt millor i serà millor assumit que si hagués estat aprovat només pel secretariat.

La majoria dels que ens presentem a les eleccions per accedir al secretariat no som gent mediàtica ni ningú ens ha convidat a signar cap article ni a aparèixer en cap llista. Som gent que fa temps que estem a l’Assemblea, venim de fer parades, organitzar actes i alguns de treballar aquest darrer any al Secretariat Nacional. Som com la resta de socis. Posem el nostre temps, el nostre cap i el nostre cor al servei del projecte. Amb encerts i errors. Buscant complicitats amb tothom, mirem el que ens uneix i no el que ens separa. Tal i com ho fa la gent de l’Assemblea. Hi som per treballar plegats i per sumar amb tothom qui estigui a l’Assemblea. La unitat és la nostra gran força. No la malbaratem en unes eleccions. 

Jordi Pairó és membre del SN i coordinador de la Comissió Incidència Política de l’ANC