Torn dels nets d'Elisabet II per vetllar les despulles de la seva àvia. Aquest dissabte al vespre, els vuit nets de la reina, encapçalats pel príncep hereu, Guillem, i el seu germà, Enric, van vetllar durant uns minuts les restes mortals de la seva àvia en la capella ardent instal·lada en el palau de Westminster. Guillem i Enric, vestits amb uniforme militar, van encapçalar a la resta dels seus cosins, tots amb vestits de dol rigorós, mentre la resta de ciutadans que estaven fent cua seguien entrant a la sala de Westminster Hall. Al costat dels dos fills del rei Carles III, estaven els fills de la princesa Ana, Pere Phillips i Zara Tindall, les filles del príncep Andreu, Beatriu i Eugènia, i els fills del príncep Eduard, Lluis i Jaume. El net més gran de la reina, Pere Phillips, té 44 anys, mentre que el més petit, Jaume, vescomte de Severn, només en té 14. 

Vigília dels prínceps

Aquest divendres a la tarda van ser els fills de la reina els que van assistir al palau de Westminster per velar el cos de la seva mare. El rei Carles III acompanyat dels seus germans van celebrar una cerimònia idèntica. La visita dels nets es tracta de la primera vegada en la història que els nets d'un sobirà participen en la coneguda com a Vigília dels prínceps. Una de les incògnites més grans que envoltaven l'acte era saber si Enric portaria uniforme militar o no, ja que en les cerimònies per Elisabet II no ha portat uniforme militar perquè no forma part de la família reial amb tasques oficials, malgrat haver estat deu anys a l'Exèrcit i haver participat en operacions a l'Afganistan. Finalment, a petició del seu pare Carles III, Enric s'ha posat l'uniforme militar, igual que el seu germà, l'hereu al tron Guillem. 

📝 La llista de convidats al funeral de la reina Elisabet II (i els qui no han rebut invitació)

 

Bany de masses

El rei Carles III i el seu primogènit, el príncep Guillem, van acudir a dos punts diferents de Londres per saludar als milers de persones que esperen el seu torn durant hores en la quilomètrica cua per donar l'últim adeu a la reina Isabel II. Tant el monarca de 73 anys, com l'hereu al tron, de 40, van conversar pausadament i van donar la mà a nombroses persones que guardaven fila en la ribera sud del riu Tàmesi. "Gràcies per esperar tant de temps en la cua. És increïble", va expressar Guillem a un dels grups amb els quals es va parar a xerrar. "Ja estan més enllà de mig camí, gairebé han arribat, moltíssimes gràcies", va agregar. Per la seva banda, Carles III va visitar a policies, bombers i personal sanitari del districte londinenc de Lambeth, per on transcorre part de la cua, per agrair-los la seva labor.

Les autoritats britànicas van alertar a primera hora del matí d'aquest dissabte, que el trajecte des del parc de Southwark, on comença la cua, fins al palau de Westminster, es podria allargar durant fins a 24 hores, tot i que, els que fan el seguiment de la cua, el Ministeri d'Assumptes Digitals i Cultura calculava al migdia un temps d'espera de 14 hores. S'estima que quan la capella ardent tanqui les portes, el dilluns a les 6:30 hores, abans del funeral d'Estat per la qual ha estat sobirana britànica durant set dècades, hauran passat enfront del fèretre prop de 400.000 persones. Durant la nit del divendres al dissabte, quan les temperatures van baixar fins als 7 graus centígrads, els serveis sanitaris van atendre 275 persones entre els milers que feien cua a la intempèrie, de les quals 39 van ser traslladades a un hospital.