Més ajudes de la Unió Europea a Ucraïna. Els ministres d'Exteriors de l'organisme europeu han pactat aquest dilluns un nou desemborsament de 500 milions d'euros per finançar l'enviament d'armes a Ucraïna. Es tracta del setè paquet d'ajudes per a Kíiv des que Rússia va iniciar la invasió i, en concret, des del passat 24 de febrer la Unió Europea ha destinat un total de 3.600 milions a Ucraïna, segons ha afirmat l'ambaixador de Letònia davant la UE, Arnoldas Pranckevicius, al seu compte de Twitter. Els diners d'aquest nou paquet d'ajudes de la UE, segons han exposat, procedeixen del Fons Europeu de Suport a la Pau. 

Els ministres han arribat a aquest acord enmig de les pressions a Alemanya perquè autoritzi l'enviament dels seus tancs Leopard 2, un armament modern que han sol·licitat des d'Ucraïna. El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, ha afirmat aquest mateix dilluns que "aviat" demanarà a Berlín l'autorització formal per enviar els tancs i ha assegurat que si no obté el seu permís, buscarà una coalició internacional de països amb qui acordar el subministrament. Per la seva part, la ministra d'Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, va afirmar aquest diumenge que no s'oposarien a un enviament de Polònia a les tropes ucraïneses, sempre que hi hagi aquesta sol·licitud formal. "És molt important que a la comunitat internacional fem tot el que calgui per donar suport a Ucraïna", va assegurar. 

Exigències a Alemanya

Tot i aquesta mostra de predisposició, les insistències cap a Alemanya no han cessat. Els països bàltics i fronterers amb Rússia han continuat exigint l'enviament de Leopard 2 a Volodímir Zelenski. "Fa temps que parlem d'aquest tema i és important que Ucraïna rebi immediatament el material que necessita", ha dit el ministre d'Exteriors finlandès, Pekka Haavisto. El ministre de Letònia Edgars Rinkevics encara s'ha mullat més i ha recordat a Alemanya que "ser un gran país també comporta molta responsabilitat". Des de Lituània també han enviat un missatge al govern del canceller Olaf Scholz, al qual han demanat "vèncer la por de derrotar Rússia". "Alemanya és el motor d'Europa, un gran soci a la UE, i també té una responsabilitat particular, espero que no hi hagi certa ambivalència en aquesta decisió" sobre els tancs, ha afegit el ministre estonià, Urmas Reinsalu.

Borrell confia en l'enviament d'armes alemanyes a Ucraïna

L'Alt Representant de la Unió Europea per a Política Exterior, Josep Borrell, també ha parlat sobre l'enviament de tancs Leopard 2 per ajudar a Ucraïna i ha assumit que Alemanya no impedirà a altres països del bloc sbuministrar-ne. En roda de premsa després del Consell d'Afers Estrangers, Borrell ha rebaixat la tensió creada entre els Estats membres per aquesta qüestió i ha assegurat que aquest dilluns a Brussel·les s'ha viscut un "intercanvi d'opinions". En aquest sentit, ha exposat que "la novetat" del debat del dia és que la ministra d'Alemanya s'ha mostrat disposada a no vetar la comercialització de Leopard 2 a Ucraïna. "Pel que he entès no prohibirà les exportacions d'aquestes armes, si algun país de la UE que en tingui ho vol fer", ha afirmat.