El líder de la principal coalició d'opositors a Tunísia ha demanat al president Kais Saied que "marxi immediatament", després del fracàs de les eleccions legislatives de dissabte, marcades per una abstenció massiva de més del 92%. Doncs bé, en una entrevista telefònica a l'Agence France Presse aquest diumenge, el president del Front de Salvació Nacional (FSN), Ahmed Nejib Chebbi, ha afirmat que aquestes eleccions "mostren que molt pocs tunisians donen suport a l'enfocament de Kais Saied". "És una gran renegació popular del procés", ha afegit Chebbi en referència a la decisió de Saied de congelar el Parlament i destituir el seu primer ministre per capitalitzar el poder.

Després de la congelació i la dissolució del Parlament el març passat, denunciat com "un cop d'estat" per l'oposició, el president Saied va fer aprovar aquest estiu una Constitució que redueix dràsticament les prerrogatives de les corts. A més, Saied també ha reformat el sistema de votació utilitzat aquest dissabte per a les eleccions legislatives, tot prohibint qualsevol filiació política als candidats, la majoria desconeguts, fet que, segons els experts, ha contribuït a desincentivar la participació.

D'aquesta manera, Tunísia, l'únic país que va iniciar un procés de democratització després de la Primavera Àrab, torna a virar cap a l'autoritarisme arran de l'afany totalitari de Saied per monopolitzar el poder."El 92% de l'electorat ha donat l'esquena a aquest procés il·legal que ignora la Constitució", ha asseverat Chebbi. Una cita electoral que, segons, el president del FSN, va ser precedida per un "gran rebuig internacional" per la recent visita del Saied als Estats Units, on no li van aprovar el seu pla antidemocràtic per a Tunísia.

"El procés polític ha estat rebutjat internament i externament", comenta Chebbi, president de l'FSN, que inclou el moviment d'inspiració islamista Ennahdha, l'antic partit majoritari al Parlament durant els 10 anys posteriors a la revolució tunisiana de 2011. En aquest context, Chebbi ha reclamat a la resta de formacions polítiques que s'avinguin per permetre el nomenament d'un alt magistrat ​​capaç de supervisar unes noves eleccions presidencials. La majoria dels partits, inclòs el Partit Destourista Lliure d'Abir Moussi (oposició antiislamista) també han boicotejat les eleccions.

Caurà la democràcia tunisiana?

Caldrà veure quin és el proper pas que fa Saied, si bé relaxa la seva ambició totalitaris o bé continua amb aquesta deriva antidemocràtica. Ara bé, el poble ho té molt clar, no estan d'acord amb la manera de fer de Saied. I ja sabem com se les gasta la ciutadania de Tunísia, només cal donar un cop d'ull a la història recent d'aquest país. La revolució de Tunísia, en el marc de la Primavera Àrab, és un molt bon exemple de la capacitat mobilitzadora d'aquest poble, que ja en va tenir prou amb el dictador Zine El Abidine Ben Ali. Per acabar-ho d'adobar, actualment, el país travessa una greu crisi econòmica accentuada per la guerra d'Ucraïna i està pendent d'un nou préstec de prop de 2.000 milions de dòlars del Fons Monetari Internacional.