El president dels Estats Units, Donald Trump, ha reafirmat avui el compromís del seu país amb l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN) en rebre en la Casa Blanca el seu secretari general, Jens Stoltenberg, i es va desdir de les seves fortes crítiques a l'Aliança fetes durant la campanya electoral de 2016. "Em vaig queixar sobre això fa temps. Vaig dir que era obsoleta. Ja no és obsoleta", va dir Trump al costat de Stoltenberg després de la seva trobada, que va qualificar de "productiu" i en la qual ambdós van acordar una implicació més gran de l'aliança en la lluita contra el terrorisme.

El president nord-americà va començar la seva intervenció desfent-se en lloances sobre l'organització, recordant el seu paper "fonamental" en l'estabilitat després de les guerres mundials i "acabant amb el comunisme", amb un marcat canvi de rumb respecte a les seves actituds en campanya. "La seguretat comuna ha estat sempre el seu objectiu número u, la devoció comuna per la dignitat humana i la llibertat dels nostres ciutadans", va apuntar el multimilionari.

No obstant això, Trump va reiterar a Stoltenberg que han d'equilibrar-se les regles del joc quant a les aportacions financeres al grup, una cosa que el mandatari ja ha abordat amb altres potències, com Alemanya, en la recent visita del seu canceller, Angela Merkel, a Washington. "Alemanya deu grans sumes de diners a l'OTAN i els Estats Units paguen més per la poderosa i molt costosa defensa que brinda a Alemanya", va al·legar el president nord-americà després de reunir-se llavors amb la líder alemanya. En aquest sentit, Trump ha insistit avui que els membres han "de pagar la seva part justa", i va subratllar que això no només farà que els països de l'aliança estiguin més segurs, sinó que a més l'OTAN "serà més efectiva".

Per la seva part, Stoltenberg va advertir que el 2016, "per primera després de molt temps", alguns dels països membres van incrementar la seva inversió en defensa, i va subratllar l'important paper de les nacions europees en les tasques d'entrenament de les forces locals en la lluita antiterrorista en països com l'Afganistan. "El missatge clar i directe del president Trump ha ajudat, i veiem com els països estan començant a treballar en la direcció adequada", va dir el secretari general de l'OTAN. "El repartiment just de la càrrega ha estat la meva principal prioritat des que vaig assumir el càrrec i ara hem fet un gir", va agregar Stoltenberg.

Precisament, la cimera de líders de l'aliança de finals del proper mes de maig a Brussel·les serà el primer viatge internacional de Trump i la seva presentació oficial fora dels EUA, després d'accedir al poder el gener passat. Cada país de l'OTAN s'ha compromès a gastar el 2% del seu Producte Intern Brut (PIB) en la seva pròpia defensa per a 2024, una promesa a la qual també va donar suport per part del Govern espanyol la seva ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, fa poques setmanes al Pentàgon. Ara mateix, són pocs els membres de l'organització que compleixen aquest objectiu, mentre que la despesa en defensa dels Estats Units representa alguna cosa més del 3% del seu PIB i Alemanya, per exemple, gasta només al voltant de l'1,2.

El pressupost plantejat per Trump per al proper any fiscal augmentaria la despesa militar dels Estats Units en un 10%, al mateix temps que realitza profundes retallades en matèria de desenvolupament i ajuda externa a països amb baixos recursos. De la mateixa manera, el president vol reduir a la meitat el nombre de refugiats que els Estats Units reben i ha criticat Merkel per l'actitud aperturista d'Alemanya per a l'acollida de refugiats sirians.