La primera ministra britànica, Theresa May, ha cedit aquest dimarts a les pressions de l'ala conservadora més europeista en acceptar que el Parlament tingui, com a última opció, la possibilitat de votar un endarreriment del brexit.

La cap del Govern ha comparegut davant de la Cambra dels Comuns per informar de l'estat de les seves negociacions amb Brussel·les, destinades a fer algunes modificacions sobre l'acord ja negociat, perquè pugui superar a Londres el tràmit parlamentari.

En la seva declaració, May ha ofert tres alternatives per desenredar el complicat nus del brexit, després que els Comuns rebutgessin el passat 15 de gener --per 202 vots a favor i 432 en contra-- el document consensuat entre Londres i Brussel·les.

La presentació d'un brexit retocat

La premier es va comprometre a presentar un acord del brexit retocat, com molt tard, el proper 12 de març, com ja ho havia avançat el passat cap de setmana. Però si no hi ha consens a la cambra baixa a favor d'aquest pacte, llavors els Comuns podran votar, com molt tard el 13 de març, sobre si volen una retirada de la UE sense acord.

En cas que aquesta segona opció tampoc no prosperés, la cambra podrà decidir --el 14 de març-- si retarda el brexit més enllà de la data fixada del 29 de març, la qual cosa implicarà demanar una ampliació de l'Article 50 del Tractat de Lisboa, que estableix el període de negociació sobre la sortida d'un país comunitari.

Per fer efectiu aquest "divorci", el Parlament de Westminster haurà d'aprovar abans la legislació corresponent, ja que actualment preval una llei que fixa la sortida del Regne Unit del bloc europeu el 29 de març de 2019.

May, pressionada

La primera ministra, molt pressionada dins i fora del seu partit, ha ofert aquestes tres opcions quan falten menys de cinc setmanes per al brexit i després que diversos diputats proeuropeus advertissin que podien dimitir si May no es comprometia a impedir una sortida no negociada.

En la seva compareixença, May ha avisat que si s'arribés a la tercera opció, es tractaria d'un retard "curt i limitat" del brexit.

"Deixeu-me ser clara, no vull veure una extensió de l'Article 50. Hem de concentrar-nos totalment a treballar per aconseguir un acord i marxar el 29 de març", ha dit.

Poc després que May deixés la porta oberta a retardar la sortida britànica de la UE, la lliura esterlina pujava davant l'euro fins al seu màxim nivell des de maig de 2017, en situar-se en 1,164 euros, un 1,12 % més que la cotització d'aquest dilluns, i revaloritzar-se un 1,45 % davant el dòlar dels EUA, fins a 1,324 dòlars.

Negociar de manera "imprudent"

Des de l'oposició, el líder laborista, Jeremy Corbyn, va acusar May de deixar "córrer el rellotge" i de negociar amb la UE de manera "imprudent". Li va retreure, a més, el fet de "prometre una cosa que sap que no pot assolir", en al·lusió a la renegociació de l'acord amb Brussel·les. "És l'obstinació de la primera ministra el que està bloquejant una solució", va manifestar el polític esquerrà.

El mateix Corbyn també ha hagut de cedir a les pressions de la seva formació en acceptar dilluns, per primera vegada, la possibilitat que es convoqui un segon referèndum.

El Laborisme espera presentar aquest dimecres una clàusula, que se sotmetrà a votació al Parlament, on es demanarà als comuns que donin suport a una unió duanera "permanent" amb la UE. Si aquest pla alternatiu no prospera, llavors els laboristes recolzaran la convocatòria d'una segona consulta.

El text negociat amb Brussel·les havia estat rebutjat pels Comuns pel descontentament dels euroescèptics sobre la salvaguarda irlandesa, ja que temen que el país romangui lligat a les normes comunitaris, si les dues parts no arriben a un acord sobre la seva futura relació comercial per a finals de 2020.