La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha assegurat que els líders europeus han escoltat amb "empatia" les seves propostes per mantenir a aquest territori a la UE després de la sortida del Regne Unit, mentre ha apuntat que no li "sorprenen" les suspicàcies manifestades per països com Espanya.

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha volgut deixar clar aquest dimecres que "si el Regne Unit se'n va [de la UE], Escòcia també se'n va" i s'ha mostrat "radicalment" en contra d'un via de negociació específica per al cas escocès.

Sturgeon, que s'ha reunit a Brussel·les amb el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, i el de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha admès en una compareixença davant els mitjans, que rebutjos com el d'Espanya no li "sorprenen" i ha destacat que l'únic que busca és que "s'escolti la veu dels escocesos".

Territori inexplorat

Sturgeon ha explicat que el que demana el seu govern implica entrar en un "territori inexplorat" i que no serà un camí "fàcil", però ha insistit que més del 60 per cent dels escocesos van votar a favor de continuar formant part del bloc continental. "No és una situació en la qual jo hagi triat ser", ha postil·lat, en relació amb unes negociacions que, segons les seves paraules, encara estan "en una fase primerenca".

La ministra principal escocesa ha afirmat que, malgrat les suspicàcies puntuals d'alguns països, ha rebut "una resposta empàtica a la posició en la qual es troba Escòcia". En aquest sentit, ha recordat que Escòcia "s'enfronta a la possibilitat de ser treta de la UE contra la seva voluntat".