Les autoritats russes imposades pel Kremlin a la província ocupada de Kherson, al sud d'Ucraïna, han començat a vacunar en secret contra el còlera a la població davant l'augment de les infeccions, segons afirma l'Estat Major ucraïnès. “S'ha detectat un increment en el nombre de casos d'infeccions intestinals agudes en les temporalment ocupades Skadovsk i Guenítxesk, a la Kherson ocupada”, diu el comunicat militar de l'Estat Major ucraïnès emès aquest dimecres. Els símptomes de les infeccions són propis del còlera, segons la font.

“L'autoanomenat poder ocupant no reconeix l'augment del nombre de casos, intenta amagar la deterioració de la situació sanitari-epidemiològica a la regió i ha començat una campanya de vacunació encoberta contra el còlera”, denuncia el comunicat militar ucraïnès. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja va alertar al juny que la destrucció de la presa de Kakhovka, a Kherson, i les inundacions que va causar podrien propiciar l'aparició de brots de còlera. 

La regió de Kherson està partida en dos pel riu Dnièper. Rússia n'ocupa la riba oriental i el Govern de Kíiv en controla el marge occidental. Part de la província de Kherson va patir greus inundacions el mes passat a conseqüència de la destrucció de la presa de Nova Kakhovka i de la central hidroelèctrica de la qual forma part la infraestructura, que estava situada en territori ocupat per Rússia. La destrucció de la central hidroelèctrica i de la presa, al riu Dnièper, va provocar una catàstrofe humana i ecològica a la zona. Kíiv acusa Rússia d'haver fet volar de manera premeditada la infraestructura per causar la inundació i entorpir un possible avanç ucraïnès.

Alerta de l'OMS

Precisament, l'OMS va alertar a principis de juny que la destrucció de la presa de Kakhovka, a Kherson, podria suposar un augment dels brots de còlera a les portes d'Europa. El director general de l'OMS, el doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus, va afirmar que "no es pot subestimar l'impacte del subministrament d'aigua de les regions als sistemes i serveis públics", entre altres motius, per les malalties que es poden transmetre per l'aigua. Per la seva banda, la responsable del Programa d'Emergències de Salut de l'OMS, Teresa Zakaria, va dir que les mostres ambientals indicaven que el patogen existia al medi ambient, per la qual cosa "en qualsevol moment podríem trobar-ne casos".