Rússia hi torna. Només 24 hores després de suspendre l'acord que permetia exportar gra ucraïnès pel mar Negre, Moscou ha atacat el port d'Odessa amb míssils de creuer i ha provocat danys a les infraestructures de la ciutat. Precisament, el d'Odessa era un dels tres ports que estaven inclosos a l'acord. El representant de l'Administració Militar de la regió, Serguí Bratxuk, ha informat que aquesta matinada "Odessa ha estat atacada amb sis míssils Kalibr des del mar Negre". Tanmateix, ha puntualitzat que les defenses ucraïneses els han pogut abatre. Segons Bratxuk, “les restes dels míssils abatuts i les explosions” de les intercepcions "han provocat danys en objectes de les infraestructures portuàries i en diverses cases". En un d'aquests habitatges un home ha quedat ferit. A més, el portaveu ha afegit que durant les últimes 24 hores Rússia ha llançat cinc míssils i ha executat més de 40 atacs aeris. També ha apuntat que l'exèrcit ucraïnès ha destruït tres drons d'atac Shahed i uns altres sis drons de reconeixement.

Nous atacs contra Crimea

Els atacs a Odessa no són els únics que s'han denunciat a les darreres hores. En aquest cas, Rússia ha assegurat que han frustrat un nou atac d'Ucraïna amb 28 drons contra la península de Crimea, després de l'atac contra el pont de Kertx de dilluns que va fer dos morts. El Ministeri de Defensa de Rússia ha assenyalat a través d'un comunicat que "aquesta nit s'ha frustrat un intent del règim de Kíiv de dur a terme un atac terrorista amb 28 vehicles aeris no tripulats contra objectes al territori de la península de Crimea". En aquest sentit, han assegurat que la defensa antiaèria russa ha estat capaç de destruir 17 drons i 11 més han quedat eliminats mitjançant la guerra electrònica. Rússia informa, doncs, que cap dels drons ha assolit el seu objectiu, i no han provocat cap víctima ni danys materials. 

Exportació del gra ucraïnès

Després de la negativa de Rússia d'estendre l'acord del gra d'Ucraïna que acabava aquest dilluns, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va demanar a l'ONU i a Turquia que estenguin, sense la participació de Rússia, la iniciativa que permet l'exportació de cereals ucraïnesos pel mar Negre. En el seu discurs diari a la nació, Zelenski va explicar que havia enviat cartes oficials al president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, i al secretari general de l'ONU, António Guterres. 

Les autoritats de Kíiv aspiren que la comunitat internacional garanteixi, encara sense l'acord de Moscou, la llibertat de navegació al mar Negre, vulnerada per l'exèrcit rus des que aquest va llançar la invasió militar a gran escala d'Ucraïna el 24 de febrer del 2022. El mandatari ucraïnès va apuntar que Ucraïna, l'ONU i Turquia "poden garantir de manera conjunta la funcionalitat del corredor alimentari i de la inspecció de vaixells" que permetia fins ara, malgrat les limitacions imposades per la part russa, la sortida per via marítima de cereal ucraïnès. Zelenski va afirmar que l'acord té com a signants Turquia i l'ONU i "continua sent vàlid" malgrat el rebuig de Rússia a prolongar-lo. “L'únic que cal és que s'implementi de manera acurada, i la pressió decisiva del món sobre l'estat terrorista", va apuntar en referència a Rússia.