El bloqueig de la frontera de Macedònia als refugiats ha tornat a provocat imatges dramàtiques i d'autèntica desesperació. Ahir a la ciutat fronterera de Idomeni es va tornar a utilitzar el gas lacrimogen contra els qui esperaven impacients davant el filat. Però no tots poden passar. La setmana passada, el govern del país va decidir endurir les lleis de fronteres i a hores d'ara només deixen passar als sirians o iraquians.

Dilluns a la nit, després de deixar passar uns 300 refugiats provinents d'Iraq i Síria, altres refugiats van intentar accedir a la tanca i seguir el seu camí cap al nord d'Europa. La policia de Macedònia allà present no ho va permetre, i va començar a utilitzar aquesta eina de dispersió davant dels refugiats.

[video width="720" height="404" mp4="https://www.elnacional.cat/wp-content/uploads/2016/03/v5BJuikvdB9FFJ6LzFQ2k2.1100.mp4"][/video]

Moments de tensió davant la frontera a Idomeni / Atlas

30.000 refugiats al filat

Es calcula que actualment més de 30.000 refugiats estan atrapats a Grècia, davant el tancament de les fronteres per part del govern de Skopje. Aquestes dades posen de manifest el que avui ha assenyalat l'ONU, i és que veuen "imminent" una crisi humanitària a Grècia. Només durant els dos primers mesos d'aquest any, uns 122.000 refugiats i emigrants han entrat al país hel·lè. Unes dades que contrasten amb els 129.000 refugiats que hi van arribar els sis primers mesos de 2015, segons explica Vicent Cochatel, coordinador per a la crisi dels refugiats de l'agència de les Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR).

 

 

GEO25 GEVGELIJA (MACEDONIA) 01/03/2016.- Varios refugiados sostienen ramos de flores mientras esperan en la parte griega poder cruzar a Macedonia, cerca de la localidad macedonia de Gevgelija, hoy, 1 de marzo de 2016. Unos 30.000 refugiados y migrantes están atrapados en estos momentos en Grecia a la espera de poder continuar su ruta hacia el norte de Europa, mientras que la frontera con Macedonia está herméticamente cerrada tras los incidentes registrados este lunes. EFE/Georgi Licovski

Les xifres de refugiats atrapats al país hel·lè són molt altes, i Atenes es veu superada per la situació. L'ONU calcula que ahir la xifra de persones que necessitaven un lloc per poder dormir es va situar als 24.000 persones, 8.500 de les quals es trobaven a Idomeni. Davant d'aquests circumstàncies, l'organització explica que ahir no tots haurien pogut ser atesos i que, com a mínim, unes 1.500 persones haurien dormit al ras, en un moment que Europa es troba encara dins l'època hivernal. Ahir les mínimes a Idomeni durant la nit van arribar a fregar els 6 graus.

Segons ACNUR, Grècia necessita un millor pla de contingències i "urgeixen més recursos i coordinació per revertir el caos i el sofriment dels refugiats". El coordinador d'aquesta crisi reclama més ajuda internacional i assegura que "Grècia no pot afrontar la situació sola".

Malgrat les promeses d'altres països de rebre 66.400 dels refugiats arribats a Grècia, a hores d'ara només s'han atorgat 1.593 places i amb prou feines han tingut lloc 325 reubicacions.

 

Foto portada: EFE