Incertesa al Kazakhstan. Després de diverses jornades de violència contra la població que es manifesta i els talls d'internet que dificulten saber què passa exactament, el president kazakh Khassim-Jomart Tokhàiev i el seu principal aliat, el president rus, Vladímir Putin, han assegurat aquest dissabte que la situació "està evolucionant cap a l'estabilització" després que les exrepúbliques soviètiques prestessin la seva ajuda i forces de seguretat per contenir els disturbis. De moment, es calcula que els incidents han resultat en la mort de desenes de persones, civils i policies, i en la purga de diverses figures del gabinet de Tokhàiev.

Estabilització

"El president del Kazakhstan ha informat amb detall sobre la situació al país i ha destacat que està evolucionant cap a l'estabilització", ha informat aquest dissabte el Kremlin en un comunicat, després d'intercanviar opinions sobre les mesures adoptades per les autoritats kazakhs per a restablir l'ordre al país. A més, Tokhàiev ha agraït a l'Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva (OTSC) i particularment a Rússia, l'ajuda enviada per a reprimir els disturbis que van titllar d'"amenaça terrorista" i contra els quals van donar l'ordre de "disparar a matar".

Les protestes al Kazakhstan van començar el cap de setmana passat per un cúmul de raons, entre les quals destaca l'augment del preu del gas pels cotxes, i que han derivat en una revolta contra el règim de Tokhàiev i l'expresident Nursultan Nazarbayev, que va dimitir el 2019, però que s'ha mantingut en el poder a l'ombra. 

Purga

Paral·lelament, el president de la república centreasiàtica ha començat a purgar diversos alts càrrecs de la seva administració. Entre altres, Tokhàiev va ordenar la detenció per "alta traïció" de l'excap del Comitè de Seguretat Nacional, Karim Masímov, qui fou destituït juntament amb la resta del Govern el passat 5 de gener. Masímov, va exercir els càrrecs de primer ministre i cap de l'Administració presidencial abans d'assumir la cartera de Seguretat el 2016, podria ser condemnat a 15 anys de presó. I és que l'antic assessor presidencial, Ermujamet Ertisbáev, l'ha acusat avui d'ocultar durant anys la presència de camps d'entrenament, on al·leguen que s'hauria "instruït als participants dels disturbis" per organitzar un cop d'estat, segons informa Efe.

Altres acusen obertament Masímov d'organitzar un cop d'estat amb l'ajuda de "mercenaris" procedents de l'Afganistan i l'Orient Mitjà, els quals haurien pres l'aeroport d'Almaty i altres edificis oficials sense gaire resistència. Tokhàiev també ha substituït el sotscap del Consell de Seguretat, Azamat Abdimomúnov, però no el número dos del CSN, Samat Abish, nebot del pare de la nació, Nursultan Nazarbáyev.