La victòria de Donald Trump a les eleccions presidencials nord-americanes no ha estat ben rebuda en nombroses ciutats dels EUA, on la ràbia i la indignació s'ha apoderat dels carrers. Des de Seattle fins a Nova York, d'oest a est, desenes de milers de persones han volgut expressar el seu rebuig davant l'elecció del nou president, que consideren un perill per al país i per a la democràcia.

Una de les protestes més importants ha tingut lloc a Los Angeles, on Hillary Clinton va obtenir el 71,5% dels vots. Més de 1.000 persones, segons apunten els mitjans locals, s'han concentrat davant les portes de l'Ajuntament de la ciutat californiana, així com en altres carrers cèntrics. Una de les imatges més emblemàtiques d'aquesta protesta ha estat un manifestant que duia una pinyata que representava Donald Trump.

Un manifestant mostra una pinyata que representa el president electe dels EUA, Donald Trump, davant l'Ajuntament de Los Angeles / EFE

Gran part de les persones que es reivindicaven eren joves, molts d'ells universitaris, fet que explica que en les darreres hores també s'hagin registrat aldarulls en diverses facultats de la Universitat de Califòrnia a Berkeley i Davis. A Oakland, un important feu d'esquerres, s'han arribat a trencar finestres i cremar escombraries i contenidors. A Richmond, a Virgínia, es van trencar els vidres de la seu del Partit Republicà i a Nova Orleans, al sud del país, es va cremar un ninot que representava el president electe i també hi van haver actes vandàlics contra entitats bancàries.

Un altre focus important ha estat la sisena avinguda de Manhattan, a Nova York, justament a la porta de la Trump Tower. Almenys cinc mil manifestants s'han concentrat allà cridant consignes com "He's not my president" ("Ell no és el meu president"), "Fuck Trump” ("Que et follin, Trump") i “Fuck that wall” ("A la merda el mur"), en referència al mur que vol construir Trump a la frontera amb Mèxic. Els crits fins i tot l'arribaven a acusar de dictador i violador. En altres grans ciutats en què hi va haver una àmplia majoria demòcrata –com Boston, Filadèlfia o Portland– també han tingut lloc altres protestes rellevants. 

Per què les protestes tenen lloc a les grans ciutats?

La victòria de Donald Trump ahir va ser, en gran part, gràcies al suport que va rebre de les zones rurals. A les grans ciutats dels EUA, en canvi, Clinton va treure uns resultats excel·lents i Trump va quedar com una opció molt minoritària. Només cal veure els vots que va rebre la candidata demòcrata a Los Angeles (71,5%), Seattle (73,7%), Houston (54,2%) i Filadelfia (82,4%), entre altres ciutats, per establir un paral·lelisme entre els suports demòcrates i les manifestacions anti-Trump.