Ucraïna i els separatistes prorussos han bescanviat aquest diumenge 200 presoners de guerra en la línia de separació de forces del Donbass, el primer intercanvi des de 2017 i que és resultat de l'actual desglaç entre el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i el rus, Vladímir Putin.

"Em van pegar i torturar per treure'm informació, però no per gaire temps", ha comentat a la premsa un feliç Alexandr Danilchenko, un dels vint-i-cinc presoners ucraïnesos alliberats per l'autoproclamada República Popular de Lugansk.

Entre els bescanviats figuren soldats, milicians, mercenaris, policies i activistes d'ambdós bàndols, alguns dels quals van ser retinguts per l'enemic gairebé des de l'esclat del conflicte a l'est d'Ucraïna el 2014, que s'ha cobrat la vida de més de 13.000 persones.

Després de dos anys d'infructuoses negociacions, aquest assumpte va ser desbloquejat a la cimera de París del 9 de desembre en la qual es van reunir per primera vegada Zelenski i Putin. Llavors, en presència del president francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van acordar l'intercanvi de tots els presoners abans que acabés l'any.

No hi són tots

En realitat, avui no han estat intercanviats tots els presos, ja que encara hi ha nombrosos combatents i activistes en poder de Kíev i els separatistes, sense comptar els tàrtars de Crimea empresonats per Rússia després de l'annexió de la península. Segons la Presidència ucraïnesa, dins d'aquest canvi -una de les promeses electorals de Zelenski va ser alliberar tots els ucraïnesos en mans dels separatistes i de Moscou- Kíev ha rebut avui 76 persones (51 de Donetsk i 25 de Lugansk).

Al setembre, Zelenski ja va aconseguir acordar amb Putin l'alliberament de 35 persones, entre les quals figuraven els 24 mariners capturats al mar Negre per guardacostes russos i el cineasta Oleg Sentsov, premi Sájarov del Parlament Europeu.

presos ucraina - efe

Els presos ucraïnesos, en un avió a l'aeroport de Chuhuiv. | Foto: EFE

Els prorussos han rebut a canvi 124 persones, ja que unes altres 34 d'incloses en la llista original s'han negat a tornar a territori separatista, ha confirmat la defensora del poble de Donetsk, Daria Morózova, a la premsa russa.

Els autobusos amb els presoners lliurats per la república popular de Lugansk han estat els primers en arribar al lloc del canvi, on es trobaven representants de la Creu Roja i l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE). L'intercanvi ha transcorregut en el punt de control de Mayorsk -a prop del bastió separatista de Górlovka- que connecta la zona de Donetsk controlada pels separatistes amb el territori sota control de l'Exèrcit ucraïnès.

Qüestionament de Zelenski

L'alliberament dels presos de guerra prorussos ha estat qüestionat per alguns sectors de la societat ucraïnesa, igual que una altra decisió molt controvertida del president Zelenski, com la de deixar en llibertat cinc membres de les forces antiavalots de l'enderrocat Víktor Yanukóvich, conegudes com a Berkut, que estan implicats en la mort de més d'un centenar de persones en la revolució de l'Euromaidan de febrer de 2014.

Volodimir Zelenski - Europa Press

El president d'Ucraïna, Vladímir Zelenski. | Foto: Europa Press

Les famílies de les víctimes van escriure una carta oberta al president en la que li van advertir que els esmentats policies antiavalots no tenen res a veure amb la guerra en el Donbass -escenari del conflicte entre l'Exèrcit ucraïnès i les milícies prorusses des de 2014- i el seu alliberament podria desencadenar una nova onada de protestes antigovernamentals.

El representant de Zelenski en el Tribunal Constitucional va respondre que, segons la llei vigent, els Berkut podrien haver sortit en llibertat ben aviat, per la qual cosa el millor era bescanviar-los per "herois ucraïnesos en captivitat".