L'eurodiputada Clara Ponsatí ha fet pujar els colors a Espanya. En un debat sobre pobresa energètica al Parlament Europeu, Ponsatí ha demanat mesures concretes per erradicar i combatre la situació en què viuen milers de famílies. Ponsatí ha recordat que a Espanya existeix el barri de barraques més gran de tot a Europa, la Cañada Reial. Allà hi viuen milers de persones sense electricitat des de fa més d'un any, ha explicat l'eurodiputada. "Les administracions d'Espanya, i de Madrid, són incapaces d'abordar-ho (l'afer de la Cañada Real)", ha afirmat Ponsatí en l'hemicicle. La companyia de llum i gas Naturgy va decidir tallar el subministrament de llum justificant connexions il·legals a les línies de llum i sobrecàrregues en les xarxes. Ponsatí ha demanat a la Unió Europea de quina forma abordarà el problema de la pobresa energètica i de quina manera previndrà que empreses energètiques com Naturgy tallin el subministrament a famílies vulnerables.

Naturgy va treballar per desconnectar de la xarxa elèctrica una dotzena d'habitatges assenyalats com "d'alt consum" en el sector 5 de la Cañada Reial Galiana. El procediment no va restituir la llum dels habitatges familiars i ha fet créixer la indignació entre els veïns per la posició defensada per la companyia i la Comunitat de Madrid respecte al tall general del servei de llum per sobrecàrregues i connexions il·legals. Ja fa quasi un any que aquest barri de barraques es veu afectat per constants talls de llum. De fet, han passat tot l'hivern sense poder gaudir d'un subministrament normal i han hagut d'usar bombones de butà.

L'ONU adverteix Espanya

L'Organització de les Nacions Unides no li serveixen les explicacions del govern espanyol, creuen que és una falta d'irresponsabilitat el conflicte latent en l'assentament madrileny de la Cañada Reial. Allà, unes 4.000 persones viuen sense llum des de fa mesos i per això, l'ONU ha exigit a Pedro Sánchez que no incompleixi les obligacions internacionals i que no desatengui les queixes amb justificacions d'afers interns. Per això, l'organització ha reclamat "mesures urgents" del govern central a la vegada que ha invocat el pacte firmat el 2017 per les administracions per posar-li fi al problema.

"Aquests fets podrien haver-se evitat deixant al costat una pugna política i complint les obligacions d'Espanya en matèria de dret internacional", ha assegurat. Un representant de l'ONU, Olivier De Schutter, també va demostrar el seu malestar a través de twitter: "El verdaderament irresponsable és deixar als nens sense electricitat en meitat de l'hivern".

Olivier De Schutter ha criticat que l'Executiu espanyol no atengui les seves peticions, que ell mateix va enviar a mitjan desembre al costat d'altres vuit relators. “És doncs alarmant no haver rebut en aquest cas la informació requerida en el seu degut temps, màximament quan corren perillo vides humanes”, ha alertat. “La informació presentada en aquesta comunicació inclou al·legacions molt serioses de les quals esperem obtenir respostes addicionals per part del Govern de la seva Excel·lència, si bé ja fora de termini”. Aquell escrit es va fer arribar a Moncloa amb data 16 de desembre i hi havia dos mesos per a contestar. Encara que la carta de Gasco és del 25 de gener, Nacions Unides entén que no s'ha atès les seves exigències.