L'OTAN ha començat aquest dilluns les maniobres Air Defender 2023 a Alemanya, el desplegament més gran de forces aèries de la història de l'Aliança Atlàntica. L'acció, que té lloc enmig d'un context complicat amb la guerra a Ucraïna, compta amb la participació de 25 països i uns 10.000 soldats amb 250 avions, que durant deu dies assajaran una possible resposta a un escenari crític. L'objectiu principal de les maniobres és entrenar la cooperació entre els diferents països i les seves forces armades per poder defensar Alemanya i l'OTAN.

Els exercicis, que van ser planificats anys abans de l'atac rus a Ucraïna, serveixen també per enviar un missatge a la resta del món: "Mostrem que el territori de l'OTAN és la nostra línia vermella, que estem disposats a defensar cada centímetre d'aquest territori", ha afirmat l'inspector general de les forces aèries alemanyes, el tinent general Ingo Gerhartz, en declaracions a la cadena regional NDR. 

En què consisteixen les maniobres de l'OTAN?

En concret, les operacions de l'Air Defender 2023 tenen lloc a tres zones diferents: sobre el mar del Nord i el mar Bàltic, el nord-est d'Alemanya i el sud del país. Durant els pròxims deu dies es realitzaran uns 2.000 vols amb la base aèria de Wunstorf, a l'estat federat de la Baixa Saxònia, com a centre logístic de les maniobres. Des d'allà, s'enlairaran i aterraran els diferents avions de transport. També es faran en altres emplaçaments alemanys, com és el cas de l'aeròdrom de Schleswig-Jagel i Hohn, a Schleswig-Holstein, i de la base aèria de Lechfeld, a Baviera, al sud del país. Les 25 nacions participants entrenaran operacions aèries conjuntes i practicaran diverses missions de menor envergadura per aprendre a establir la seva superioritat aèria i fer retrocedir un adversari.

Un escenari fictici: atacar l'enemic

Segons informa el portal de les forces armades alemanyes, en aquesta instrucció se simula un escenari fictici on les tropes de l'OTAN s'enfronten a l'Aliança Occasu, que ha ocupat la regió inventada de Klebius, a l'est d'Alemanya. Davant la situació, l'Aliança Atlàntica ha declarat l'estat de defensa en virtut de l'article 5 del seu tractat i ha iniciat la defensa contra l'adversari, que pretén avançar cap al nord, fins a arribar al mar Bàltic. Les operacions fictícies d'alliberament es duen a terme des de 26 emplaçaments i es preveuen més de 200 missions i tres operacions aèries compostes al dia, les quals impliquen la combinació de diversos tipus d'avions amb capacitats diferents, com ara naus de reconeixement, cisterna i caces.

Durant les maniobres, entre 23 i 80 avions, depenent de l'escenari, participaran en una d'aquestes operacions aèries, conegudes com a COMAO (Composite Air Operation). A més, es faran missions SEAD (Supressió de les Defenses Aèries Enemigues) amb l'objectiu d'inutilitzar les defenses aèries enemigues i s'entrenarà les tripulacions de les aeronaus perquè aprenguin a fer servir els seus equips per al combat electrònic, en particular per a situacions d'amenaça per míssils antiaeris.