La guerra d'Ucraïna ha tingut efectes devastadors per a Ucraïna. Però no només. Tot i ser país invasor, Rússia també pateix les conseqüències directes de la guerra i també dels bloquejos internacionals imposats per la Unió Europea o els Estats Units per haver iniciat una guerra al país veí. 

L'altra cara de la guerra d'Ucraïna: escassegen medicaments a Rússia
 

En aquest context, 48 hores de temps era suficient per transportar cèl·lules mare per trasplantaments de medul·la òssia, per exemple, des d'Alemanya fins a Moscou. Però amb el tancament de la UE de l'espai aeri als vols amb destinació Rússia, això s'ha convertit en un desafiament. 

Així, ara l'organització benèfica per a nens Podari Zhizn ha hagut de tornar a la ruta pandèmica que feia servir el 2020. Participen un missatger d'Alemanya i un de Rússia i viatgen per a reunir-se a l'Aeroport d'Istanbul. Així ho explica la directora de l'organització, Ekaterina Shergova, al diari The Moscow Times. La ruta pandèmica, com es coneix, és molt més costosa, consumeix més temps i és propensa a complicacions. Malgrat les dificultats, ara per ara, és l'única opció. L'organització AdVita, que dona suport als trasplantaments de medul·la òssia, destaca que uns 200.000 russos s'han afegit al registre de possibles donants de cèl·lules mare, un nombre significatiu, però insuficient per a les necessitats de 144 milions de persones. De fet, aquesta és la raó per la qual aquestes entitats s'han associat amb organitzacions estrangeres, per aconseguir arribar a xifres més altes. 

Les empreses de missatgeria també tanquen portes

Pocs dies després de l'inici de la guerra a Ucraïna, les empreses de paqueteria i missatgeria van anunciar que deixarien d'entregar paquets a Rússia. Es va tancar també l'espai aeri i hi va haver llargues cues a les fronteres amb Rússia. En aquest context, el temps d'entrega de subministraments mèdics i medicaments ha augmentat de dies a mesos, i alguns fabricants, directament, ja no fan tractes amb Moscou. 

D'aquesta manera, AdVita ha destacat que el cost d'alguns medicaments ha augmentat entre un 30% i un 50% des del mes de febrer. Els proveïdors, a més, demanen ara un pagament per avançat. Un fet que provoca que les organitzacions es quedin sense fons d'emergència. 

Ser diabètic és un problema ara a Rússia

Uns 10,5 milions de russos amb diabetis s'han vist afectats per l'escassetat d'equips mèdics clau i l'augment de preus dels medicaments des de l'atac del Kremlin a Ucraïna. Els preus dels medicaments per a diabètics ha augmentat de preu. Sobretot, la insulina, però també dels equips mèdics. Segons destacava el Kommersant, el Servei Federal Antimonopoli hauria acordat a finals de maig augmentar el preu màxim de la insulina en un 28%. 

 

Imatge principal: pots buits de pastilles / Unsplash