Nahel M., el jove francès de 17 anys assassinat a trets per un policia, ha estat enterrat aquest dissabte a la tarda a Nanterre (París), en una cerimònia íntima, per a la família, però per la qual centenars de persones s'han concentrat a les portes de la mesquita a on s'han acomiadat d'ell i a fora del cementiri de Mont-Valérien, en senyal de suport i de protesta. Les autoritats locals han posat un cordó per canalitzar les concentracions i la mesquita ha tancat les portes i habilitat un servei de seguretat per garantir la seguretat i la intimitat de la cerimònia. El cotxe fúnebre i la comitiva han avançat amb dificultats pels carrers de Nanterre, per la multitud que hi havia al carrer on es troba la mesquita Ibn Badis de la ciutat francesa. Molts dels assistents han cridat "Al·lahu àkbar" ("Déu és el més gran") i "justícia per Nahel", segons han explicat els mitjans francesos, mentre que d'altres resaven a la calçada i la vorera. 

La mort de Nahel a mans de la policia, que va rebre un tret en un control mentre conduïa sense carnet, ha desencadenat una onada de protestes amb incidents violents als carrers, incendis de vehicles i edificis i saqueig a comerços arreu del país. Ja són quatre les jornades de disturbis, pels quals s'han mobilitzat especialment els joves de classe treballadora de les perifèries franceses i moltes persones negres i musulmanes, que veuen en l'assassinat del jove de 17 anys un crim d'odi racista per part de la policia i una situació de desigualtat i discriminació estructural per part de l'Estat francès. Les principals ciutats del país, com París, Marsella, Lió, Nantes o Tolosa, s'han vist especialment afectades pel caos a les nits dels darrers quatre dies, amb revoltes convocades en gran part a través de missatges a xarxes socials com Snapchat o TikTok, sense que hi hagi uns líders ni una organització definida. 

Funeral Nahel frança europa press
Concentració amb motiu del funeral de Nahel a Nanterre / Foto: Europa Press

Forta mobilització policial i condemna dels disturbis

Per ara, el president francès, Emmanuel Macron, descarta imposar l'estat d'emergència i mobilitzar l'exèrcit, com li han exigit dirigents de la dreta i l'extrema dreta. Durant els darrers dies s'han mobilitzat al voltant de 45.000 policies arreu del país per controlar els avalots. Segons ha anunciat el ministeri d'Interior francès, durant la nit d'aquest divendres a dissabte s'han detingut 1.311 persones i 79 policies han estat ferits. La nit anterior van ser 875 els detinguts i 249 els agents ferits. Molts municipis han decretat tocs de queda a partir del vespre, han instat als comerços a abaixar les persianes per seguretat i han aturat el transport públic

Les principals autoritats del país, entre elles el president Macron i els ministres del govern, han condemnat la violència. Macron ha suspès les festivitats previstes per aquests dies i ha reforçat els recursos de la policia. El president també ha instat als ciutadans a mantenir a casa als seus fills, amb gran presència a les protestes: segons les dades del ministeri de Justícia francès, el 30% dels detinguts són menors.  Aquesta tarda, a més, s'ha conegut que Macron ajornarà la visita d'Estat que tenia prevista a Alemanya per aquest diumenge, pels disturbis.