L'escriptora ucraïnesa Victoria Amelina, de 37 anys, ha mort a causa de les ferides que va rebre després de ser víctima d'un bombardeig rus el passat 27 de juny. L'atac va tenir lloc a la localitat de Kramatorsk i va costar la vida a 13 persones. En el moment de l'atac Amelina es trobava en una pizzeria acompanyada d'altres periodistes i escriptors. 

Amelina era a Kramatorsk juntament amb una delegació de periodistes i escriptors colombians. Mentre sopaven al restaurant Ria Lounge al centre de la ciutat, les forces russes van llançar un atac amb coets contra l'edifici. A diferència de la ucraïnesa, les ferides de l'escriptor Héctor Abad, Sergio Jaramillo, ex alt comissionat per a la Pau de la presidència de Colòmbia, i Catalina Gómez, periodista, van ser lleus. L'atac rus contra Kramatorsk és un dels més mortífers de les darreres setmanes.

"Amb gran dolor, us informem que el cor de l'escriptora Victoria Amelina va deixar de bategar l'1 de juliol a l'Hospital Métxnikov de Dnipro. La seva vida va acabar a causa de lesions que la van posar en perill per un atac amb coets per part dels ocupants russos en un restaurant de Kramatorsk el 27 de juny", així ha comunicat PEN Ucraïna (associació de periodistes, assagistes i novel·listes) la mort de l'escriptora, qui formava part d'aquesta associació. 

La vida d'Amelina

Victòria Amelina va néixer l'1 de gener de 1986 a Lviv i de petita va viure amb el seu pare al Canadà. El 2007 va estudiar Tecnologies informàtiques a la Universitat Politècnica de la seva ciutat natal i fins al 2015 va treballar en empreses tecnològiques internacionals. El 2014 es va publicar la primera novel·la de Victòria, La síndrome de novembre o Homo Compatiens. El 2015 va abandonar la seva carrera en informàtica per dedicar-se a l'escriptura.

D'ençà que es va dedicar exclusivament a la literatura va publicar més llibres i va aconseguir diversos premis i reconeixements. A causa de la guerra de Rússia contra Ucraïna Amelina es va unir l'estiu del 2022 a l'organització de drets humans Truth Hounds per documentar crims de guerra als territoris desocupats de l'est, sud i nord d'Ucraïna, en particular a Kapitolivka a la regió d'Izium, on va trobar el diari de l'escriptor Volodímir Vakulenko, qui va ser assassinat pels russos.

El seu últim treball ha estat també el seu primer llibre de no-ficció en anglès, War and Justice Diary: Looking at Women Looking at War, que aviat es publicarà fora d'Ucraïna. En el llibre, l'escriptora parla sobre les dones ucraïneses que documenten els crims de guerra i les seves vides durant la guerra. Així mateix, l'escriptora va participar en la crida als governs d'altres països perquè proporcionin armes a Ucraïna, i també per crear un tribunal internacional especial per als crims de guerra russos contra Ucraïna.