Oficialment, una malaltia cardíaca va provocar ahir la mort de John Magufuli, president de Tanzània, de 61 anys i en el poder des de 2015. Extraoficialment, s'han disparat les sospites que la mort s'hagi degut al coronavirus.

I és que si per alguna cosa s'havia destacat recentment Magufuli era per la seva postura davant de la pandèmia de la Covid-19, de la qual era un dels principals negacionistes a escala mundial. De fet, Tanzània ha rebutjat la vacuna contra el coronavirus, no ha aplicat plans de vacunació i ha defensat que el país és lliure de la pandèmia.

El mateix Magufuli era el principal valedor d'aquesta política i descoratjava l'ús de màscares i defensava que Tanzània no sucumbia davant de la malaltia gràcies a una intercessió divina i per això l'estratègia antiCovid en aquest país de majoria cristiana es basava en la fe i la pregària.

Ahir mateix, i després de divuit dies sense que Magufuli aparegués en públic, la vicepresidenta tanzana, Samia Suluhu, va confirmar la mort del president per problemes cardíacs.

Comparacions amb Bolsonaro i Trump

De fet, el seu negacionisme va donar peu a comparacions amb el seu homòleg brasiler, Jair Bolsonaro, o amb l'expresident dels Estats Units, Donald Trump, dos líders mundials que van rebutjar l'existència de la Covid-19 i van acabar contraient la malaltia.

Segons informa l'agència Efe, el març de 2020, poc després que es detectés el primer cas de Covid-19 al país, el president tanzà va asseverar que el coronavirus era "el diable" i que per això, si la població tenia fe, li seria impossible "sobreviure al cos de Crist".

Per això, la seva política es va basar a no sol·licitar vacunes i a reprovar qualsevol mesura -segons ell- creada per Occident, arribant a qualificar de defectuosos les test de detecció que havien donat positiu en una papaia i en una cabra.

Sense dades des de juny

Tanzània publica dades sobre el coronavirus des de juny. De fet, segons la Universitat Johns Hopkins (JHU) només s'han registrat un total de 509 casos de coronavirus al país i s'han notificat 21 morts de manera oficial. Malgrat tot, la BBC es va fer eco posteriorment d'un cas d'un home ingressat a l'hospital amb tos seca, pèrdua de gust i que va morir hores després. No se li van fer proves de detecció del virus.

situacion coronavirus tanzania

Situació del coronavirus en Tanzània / JHU CSSE Covid i Google

Segons la mateixa BBC, és gairebé impossible avaluar l'impacte i l'extensió del virus al país perquè a més, només un nombre reduït de persones té permís per parlar del tema de manera oficial.

 

Imatge principal: John Magufuli, president de Tanzània / Efe