L'expresident sud-africà i Nobel de la Pau Frederik Willem de Klerk, el líder que va acabar amb el sistema racista de l’"apartheid", ha mort avui als 85 anys per un càncer, segons han informat fonts de la seva fundació. "Amb gran pesar, la Fundació de Klerk ha d'anunciar que l'expresident FW de Klerk ha mort en pau en la seva llar en Fresnaye (un suburbi de Ciutat del Cap, en el sud-oest de Sud-àfrica) aquest matí, després de la seva lluita contra un càncer mesotelioma", ha assenyalat aquesta organització en un comunicat. De Klerk, que fou l'últim president de raça blanca de Sud-àfrica, va anunciar el març passat que li havien diagnosticat aquesta malaltia-- un càncer poc comú (normalment associat a l'exposició a l'amiant), però greu que afecta el teixit que recobreix els pulmons, l'estómac, el cor i altres òrgans. "Deixa la seva esposa Elita, els seus fills Jan i Susan i els seus nets", ha afegit la fundació De Klerk.

Llegat

Després d'estar al capdavant de nombrosos departaments del govern, la presidència de De Klerk (1989-1994) va encaminar Sud-àfrica cap a la fi del règim de l'apartheid, la doctrina racista que va separar els ciutadans blancs i negres durant quaranta-dos anys. Entre altres accions, el líder va aconseguir derogar les lleis segregacionistes, va reformar la Constitució del país i va declarar el sufragi universal. A més a més, De Klerk fou responsable de l'alliberament de presos polítics i activistes negres, entre ells Nelson Mandela, i va legalitzar el seu partit polític, el Congrés Nacional Africà. El 17 de març de 1992, De Klerk va convocar un referèndum (en el qual només podien votar els blancs) sobre la fi de l'apartheid, que va resultar amb un aclaparador "sí" a favor d'acabar amb la segregació. A partir d'aquí, De Klerk i Mandela van treballar junts. En els primers anys després de la fi de l'apartheid, De Klerk va servir Sud-àfrica com a vicepresident del govern de Mandela, encara que no sempre van mantenir una bona relació. El 1997 va anunciar que es retirava de la política. 

En un dels seus discursos més memorables al Parlament, De Klerk va declarar el 1990 que "La història ha col·locat una enorme responsabilitat en les espatlles del lideratge d'aquest país, a saber, la responsabilitat d'allunyar al nostre país del curs actual de conflicte i confrontació... L'esperança de milions de sud-africans està fixada en nosaltres. El futur de Sud-àfrica depèn de nosaltres. No ens atrevim a vacil·lar ni fracassar." 

Reconeixement

Entre altres distincions, De Klerk va rebre nombrosos premis per la seva carrera política, que inclouen el Premi Príncep d'Astúries de l'any 1992, el qual va compartir amb Mandela. El 1994 els dos també van rebre conjuntament el Premi Nobel de la Pau "pel seu treball pel fi pacífic del règim de l'apartheid, i per a posar els fonaments per a una nova democràtica Sud-àfrica."

 

Foto principal: De Klerk i Mandela, tots dos presidents de Sud-àfrica / Efe