El govern sirià ha desenvolupat de forma extrajudicial una campanya de penjaments col·lectius a la presó de Saidnaya, on almenys 13.000 persones, la majoria civils que es creu que eren opositors, podrien haver mort, ha denunciat Amnistia Internacional (AI).

Al seu informe, titulat L'escorxador humà: Penjaments massius i extermini a la presó de Saidnaya, l'ONG revela que entre 2011 i 2015 grups d'uns 50 reclusos eren penjats per tandes una o dues vegades per setmana en meitat de la nit i en secret en aquest centre penitenciari, una pràctica que és possible que continuï en vigor.

Un gran nombre de presoners ha mort també per les "polítiques d'extermini" de les autoritats, que inclouen tortures repetides i privació de menjar, aigua i medicines, va assegurar l'organització internacional, que per elaborar el document va contactar amb 84 testimonis entre antics reus, jutges, advocats i guàrdies.

El 2016 l'ONG va dedicar un vídeo que pretenia recrear "els horrors de Saydnaya", i la qualifica de presó de tortura.


Els penjaments solien produir-se els dilluns o els dimecres. Els reclusos eren cridats pels seus noms i se'ls comunicava que anaven a ser traslladats a altres presons, però, en realitat, eren transferits amb els ulls embenats a una altra cel·la de Saidnaya, on eren colpejats i després portats a un altre edifici per ser penjats, segons l'ONG.

Un antic jutge que va assistir a aquestes execucions extrajudicials va explicar a Amnistia Internacional que "se'ls mantenia (penjats) durant 10 o 15 minuts. Alguns no morien perquè eren prims, com els més joves, el pes dels quals no els matava, així que els ajudants dels funcionaris els estiraven i els trencaven el coll."

L'ONG va destacar que cap dels detinguts penjats a Saidnaya no va rebre res semblant a un judici real, ja que se'ls presentava davant del que es denomina un Tribunal Militar de Campanya, on compareixien un o dos minuts.

Aquests tribunals funcionen fora del sistema legal sirià i les seves sentències es basen en confessions extretes sota tortura, mentre que els acusats no tenen accés a un advocat ni se'ls dóna l'oportunitat de defensar-se a ells mateixos, va subratllar AI.

La subdirectora d'Investigació de l'oficina regional d'AI a Beirut, Lynn Maalouf, va indicar en la nota que "els horrors descrits en aquest informe revelen una campanya secreta i monstruosa, autoritzada al més alt nivell pel Govern sirià, amb l'objectiu d'esclafar qualsevol forma de dissens dins de la població siriana."

Maalouf va considerar que les converses de pau sobre Síria a Ginebra, previstes per a finals d'aquest mes, "no poden fer cas omís a aquestes troballes. Posar fi a aquestes atrocitats de l'Executiu sirià s'ha d'incloure a l'agenda i l'ONU ha de dur a terme immediatament una investigació independent".