Desembarcament de les autoritats europees a Turquia per comprovar si l'acord entre la UE i el Govern d'Ankara pels refugiats funciona. I, a jutjar per les imatges de la visita oficial, ningú diria el contrari. La cancellera alemanya, Angela Merkel; el president del Consell Europeu, Donald Tusk, i el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, van ser rebuts pel primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, que va assegurar que Turquia està complint la seva part de l'acord.

Els mandataris van visitar un campament que acull uns 4.800 sirians a 938 cases prefabricades al municipi de Nizip, a la província de Gaziantep. Una província que acull fins a 370.000 refugiats, entre ells 107.000 nens, segons va recordar la cancellera.

Les idíl·liques imatges de la visita, però, contrasten amb les versions de les organitzacions internacionals, que asseguren que Turquia fa deportacions forçoses a les seves fronteres i que no protegeix els refugiats.

Bona sintonia UE-Turquia

Els mandataris europeus i el Govern turc van mostrar ahir la seva satisfacció per l'acord assolit per deportar refugiats des d'Europa a sòl turc i totes dues parts van coincidir en considerar que ha complert l'objectiu que arribin menys emigrants.

Així, van insistir que de les xifres de fins a 6.000 refugiats diaris que creuaven diàriament l'Egeu durant el mes de novembre, ara s'ha passat a uns 130, i fins i tot, van assegurar que "alguns dies cap refugiat creua aquest mar".

La trobada dels quatre polítics al sud de Turquia va servir per "informar-se de primera mà" sobre les necessitats dels refugiats sirians a Turquia, als quals la UE dedicarà en els pròxims tres anys 6 mil milions d'euros, va dir Merkel en la roda de premsa posterior.

Merkel va lloar que gràcies al suport financer de la UE, pactat al març, Turquia "ha concedit el permís de treball als refugiats sirians", cosa que ha qualificat de "pas endavant gegantí". "No només volem frenar la migració il·legal, impedir que les persones prenguin camins perillosos, sinó també donar-los més opcions de viure a prop de la seva pàtria", va afegir la cancellera.

Per la seva banda, Davutoglu es va pronunciar a favor de "reemplaçar la migració il·legal per una legal" per "acabar amb el negoci dels traficants" i va recordar que en el marc de pacte amb Brussel·les ja s'han enviat 105 refugiats sirians als països europeus.

Acord UE-Turquia

Aquest viatge té lloc unes tres setmanes després que entrés en funcionament l'acord entre els vint-i-vuit i Turquia, que va ser signat el passat més de març, tot i les crítiques i les advertències dels organismes humanitaris.

L'acord permet expulsar cap a Turquia tota persona que arribi de forma irregular al territori comunitari, després de considerar cas per cas, per veure si tenen dret a asil.

El mecanisme que la Unió Europea espera poder dur a terme a partir d'aquest dilluns, és conegut com "l'u per u". És a dir, per cada sirià que sigui deportat a Turquia des de Grècia, el bloc comunitari admetrà un sirià. La Comissió Europea encara no ha precisat, però, quins Estats membres estarien disposats a acollir aquests sirians arribats des de Turquia.

Com a contrapartida, la UE donarà a Ankara 6.000 milions d'euros, i a més, s'ha compromès a obrir un nou capítol de negociacions en el procés d'adhesió d'Ankara a la UE, i ho farà al mes de juny.

Tot i això, el Govern turc haurà de retre comptes sobre com gastarà aquests diners i, a més, s'han posat el topall de 70.000 deportacions. Si la xifra de refugiats que arribi a Grècia supera aquest nombre, voldrà dir que el mecanisme no funciona i que caldrà prendre mesures.