La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre britànic, Boris Johnson, van mantenir dimecres les seves posicions trobades respecte al "brexit", però van manifestar que creuen que al final es pot arribar a un acord.

Les diferències giren principalment entorn de la salvaguarda per a Irlanda, que obligaria el Regne Unit a continuar formant part de la unió duanera mentre no es definissin les futures relacions amb la Unió Europea després del "brexit".

"La salvaguarda és l'expressió d'un problema no resolt. En el moment en què es resolgui el problema aquesta no serà necessària", va dir Merkel en una compareixença conjunta davant la premsa durant la visita de Johnson a Berlín.

"Es tracta de definir les futures relacions entre la UE i el Regne Unit i entre Irlanda i Irlanda del Nord. És una cosa que podem tardar dos anys a resoldre, però que també podem resoldre en trenta dies", va agregar.

Sortida negociada

Johnson, per la seva part, va subratllar que el Regne Unit vol una sortida negociada, però va agregar que l'acord no pot mantenir-se tal com està i va subratllar que la salvaguarda no és acceptable. "La salvaguarda ha de desaparèixer, si això és possible, llavors tindrem avenços|avanços", va dir el primer ministre britànic.

Malgrat les posicions trobades, Johnson es va mostrar optimista que al final s'arribi a una solució i va recordar que moltes vegades les negociacions a Europa semblen sense sortida i al final es troba un compromís.

"He seguit moltes negociacions europees en la meva vida. Moltes vegades tot apunta a una situació sense sortida i al final, en l'últim tram, apareix una solució. És com en les curses de cavalls", va assegurar.

Merkel va recordar també que les negociacions amb el Regne Unit corren per compte de la Comissió Europea i va subratllar que el tema clau, el de les relacions entre Irlanda i Irlanda del Nord, és una cosa per a la qual la part britànica ha de presentar propostes.

"No crec que sigui una tasca central de la cancellera alemanya fer propostes per a les relacions entre Irlanda i Irlanda del Nord. Sobre aquest tema hem de sentir les propostes britàniques", va dir la cancellera.

Merkel va reiterar que celebraria un "brexit" amb acord, però alhora va subratllar que Alemanya i la UE han d'estar preparades per a l'eventualitat d'una sortida abrupta. D'altra banda, Johnson va assegurar que Londres respectarà els drets dels ciutadans europeus que viuen en el Regne Unit.

Al començament de la compareixença, Johnson va intentar relaxar l'ambient i va començar parlat de molts àmbits en els quals Alemanya i el Regne Unit treballen reeixidament -des de la seguretat fins a la biodiversitat- i va subratllar que tot això formava part de l'agenda de la seva visita per després esmentar el "brexit" com si fos un assumpte menor. "Naturalment també haurem de parlar d'aquesta petitesa que és el 'brexit'", va dir.

Després, com era d'esperar, la major part de la compareixença va girar entorn d'aquesta "petitesa", sobre la qual Merkel i Johnson van insistir en les seves posicions ja conegudes, abans d'un sopar de treball.

"Hi ha dos fets: el Regne Unit vol sortir de la UE, i l'acord del Divendres Sant (que va posar fi al conflicte a Irlanda del Nord) ha de mantenir-se amb vida. Hem de compaginar les dues coses", va dir Merkel. "També hem de mantenir la integritat del mercat únic", va agregar.

Johnson, per la seva part, va insistir que és possible resoldre la situació amb "solucions imaginatives", encara que no va entrar en detalls sobre les mateixes.