Els líders de la Unió Europea no han assolit el consens necessari per demanar un alto el foc a la Franja de Gaza, tal com havien demanat Espanya, Bèlgica, Irlanda i Malta, i després d'una cimera de dos dies a Brussel·les han tornat a constatar les discrepàncies sobre l'Orient Mitjà. El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha admès aquest divendres que hi ha "sentiments diferents" entre els 27 sobre "la noció de pausa humanitària i la d'alto el foc humanitari", però ha defensat que aquesta qüestió "no ha d'eclipsar l'essencial", en referència al consens sobre la necessitat d'intensificar l'ajuda humanitària a Gaza i de buscar la forma d'implementar la solució dels dos estats. "La Unió Europea ha d'implicar-se al màxim per intentar fer sentir la seva veu en aquest conflicte", ha subratllat Michel. 

El passat 26 d'octubre els líders europeus van acordar demanar "pauses i corredors humanitaris", i gairebé dos mesos després, quan la xifra de morts a la Franja de Gaza ascendeix a prop de 19.000 persones, la cimera d'aquests dies obria la possibilitat d'anar un pas més enllà i demanar un alto el foc, en línia amb les peticions del secretari general de l'ONU, António Guterres.

La proposta liderada pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els primers ministres de Bèlgica, Irlanda i Malta, demanava garantir la protecció dels civils a Gaza i l'arribada de l'ajuda humanitària a Gaza, així com també facilitar la tasca de les agències de l'ONU, i encetar un procés polític per a la solució dels dos estats. També tornava a plantejar la convocatòria d'una conferència internacional de pau,

Al debat que s'ha celebrat sobre Gaza a Brussel·les els líders han abordat idees com l'obertura d'un corredor marítim que permeti el pas de l'ajuda humanitària, reforçar l'Autoritat Palestina perquè assumeixi un paper “polític” creïble i legítim i no només administratiu, o la violència dels rebels houthis del Iemen contra vaixells al mar Roig, però finalment no s'ha escrit cap document que reculli les conclusions dels líders de govern dels estats membres. 

La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, ha fet una crida a les dues parts del conflicte perquè facin "tot el possible per protegir les vides dels civils" i ha instat Hamàs a "alliberar tots els ostatges sense condicions". D'altra banda, ha apuntat que cal pensar en "la perspectiva d'una solució política, tant per als israelians com per als palestins", seguint "la solució dels dos estats". Sánchez, que ha aprofitat per fer balanç sobre la presidència espanyola del Consell, no ha volgut entrar en detalls sobre la qüestió d'Orient Mitjà i s'ha limitat a insistir que cal "reflexionar sobre el veïnatge del sud" i tenir una visió "molt més estratègica".