Els soldats ucraïnesos que porten mesos de servei no podran tornar a casa. Cada vegada són més els soldats mobilitzats ucraïnesos que creuen que no podran tornar a casa fins que la guerra s'acabi. Ara, però, amb un projecte de llei tombat, la mala maror creix. Rússia no s'arronsa i continua avançant a l'est del país, mentre que l'ofensiva ucraïnesa no ha acabat de donar resultats. Els legisladors ucraïnesos han provocat ira, malestar i fatiga per eliminar una clàusula d'un projecte de llei que hauria donat als soldats que han passat llargs períodes al front l'oportunitat de tornar a casa. 

Amb l'exèrcit d'Ucraïna superat en nombre per Rússia al camp de batalla, "l'ofensiva continua al llarg de tota la línia del front. I actualment és impossible debilitar les forces de defensa", ha dit aquest dimecres a la televisió estatal Dmitro Lazutkin, portaveu del Ministeri de Defensa d'Ucraïna. "No podem prendre decisions apressades ara", ha afegit, explicant l'oposició dels militars a la disposició.

Els líders militars han pressionat els polítics perquè abandonin un projecte d'esmena que hauria donat als soldats que han estat en servei durant més de 36 mesos la possibilitat de ser donats de baixa. El projecte de llei va passar la seva primera lectura al parlament al febrer. Aquest esborrany incloïa els plans de desmobilització després de debatre durant més d'un any la seva política de contractació.

Però aquesta clàusula va ser eliminada abans de la segona lectura dimecres, després d'una apel·lació del cap de l'exèrcit i ministre de defensa, ha dit Irina Friz, membre del comitè de defensa parlamentari, en una publicació de Facebook.

Malestar i ira entre els soldats ucraïnesos, en guerra des del 2014

La reversió immediatament va estendre la ira a Ucraïna, un país exhaust per anys de guerra, i ha amenaçat de minar la moral de les forces armades. "És un desastre", ha dit a l'AFP Oleksandr, un artiller de 46 anys de la regió de Donetsk. Per a molts homes, tenir una data de desmobilització era una font de motivació per continuar lluitant, ha constatat. "Quan una persona sap quan serà desmobilitzada, té una actitud diferent", ha manifestat. "Si una persona és com un esclau, llavors això no conduirà a res de bo", Sergiy Gnezdilov, un activista i soldat que va lluitar per la ciutat de Mariúpol, ha titllat la mesura com un “gir cruel”.

Cal recordar que l'exèrcit d'Ucraïna ha estat lluitant des del 2014, quan els separatistes recolzats per Rússia es van apoderar de les regions frontereres de Donetsk i Lugansk, i va produir-se l'annexió il·legal de Crimea. Des del febrer del 2022, quan va produir-se la invasió a gran escala, el país està en guerra i hi ha una llei marcial des de fa dos anys. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!