Les aigües poden semblar calmades entre el Kremlin i el grup Wagner després de la resposta d'aquest darrer el passat juny. Tanmateix, la tensió no només no ha desaparegut sinó que segueix més viva que mai. Tant és així que segons Ministeri de Defensa britànic (MoD) és molt probable que el Kremlin ja hagi tancat l'aixeta del grup de mercenaris. Els que van ser la mà dreta de les ambicions del govern rus a Àfrica, l'Orient Mitjà i la mateixa Ucraïna podrien haver quedat sense la complicitat (política i financera) de Vladímir Putin. 

Segons l'últim informe dels serveis d'Intel·ligència del MoD sobre la situació de la guerra a Ucraïna, Moscou "ha actuat contra alguns interessos empresarials" de l'amo de Wagner, Ievgeny Prigozhin, des que va llançar un "motí" fallit contra l'Exèrcit rus el juny passat. "Hi ha la possibilitat real que el Kremlin ja no finança el grup", ha assenyalat avui el MoD al compte de Twitter.  "Si l'Estat rus ja no paga Wagner, els segons pagadors més plausibles són les autoritats bielorusses", va afegir l'informe d'intel·ligència britànic. En opinió de la intel·ligència britànica, l'assumpció de la factura dels mercenaris a Ucraïna suposaria una "sagnia" per als "modestos recursos" econòmics d'un país com Bielorússia.

Wagner: d'Ucraïna a Àfrica 

Que les relacions amb Moscou sigui pràcticament inexistent no vol dir que el negoci dels mercenaris s'hagi acabat. El grup Wagner torna a un dels territoris on s'han fet més forts els darrers anys i que havien descuidat per Ucraïna: Àfrica. Des del mes de juliol agències com Reuters apunten el retorn d'una gran influència de Wagner a la regió. Tant és així que el mateix líder dels mercenaris ho va confirmar a un mitjà camerunès. "No estem reduint (la nostra presència), a més estem preparats per augmentar els nostres diferents contingents", va sentenciar. 

En l'entrevista, va dir que Wagner estava complint amb totes les seves obligacions al continent i estava disposat a desenvolupar encara més les relacions amb els països africans. El paper de Wagner a la República Centroafricana, Mali i altres llocs d'Àfrica és una font de preocupació per als governs occidentals, inclosos França i els Estats Units. Washington ha acusat el grup de cometre atrocitats generalitzades i li ha imposat sancions com a organització criminal.