Nova pàgina al llibre d'història política de França: Nicolas Sarkozy esdevé el primer expresident del país en asseure's a una banqueta dels acusats a un judici. Aquest dilluns s'ha celebrat l'efímera primera jornada del litigi contra Sarkozy, que s'enfronta a deu anys de presó i a una multa d'un milió d'euros per acusacions de corrupció i tràfic d'influències. Una jornada efímera, perquè al cap de menys d'una hora de començar el judici s'ha ajornat al dijous per la malaltia d'un altre acusat. 

Sarkozy s'ha presentat al tribunal amb un aspecte seriós i visiblement nerviós, vestit amb camisa blanca i americana negre, amb el rostre ocult per la mascareta sanitària. L'home que va dirigir França entre 2007 i 2012 s'ha assegut a la banqueta dels acusats, conjuntament amb el seu advocat de tota la vida, Thierry Herzog. Al costat, també hauria d'haver-se assegut avui el magistrat Gilbert Azibert, però no hi ha assistit per una malaltia, cosa que ha provocat l'ajornament del judici. Tots tres s'enfronten a les mateixes acusacions. 

Azibert al·lega problemes cardíacs 

L'exjutge, de 73 anys, ha justificat la seva absència amb uns suposats problemes cardíacs i respiratoris. Azibert creu que la situació de crisi sanitària actual no és el millor moment per abandonar el seu domicili de Bordeus. El seu advocat Dominique Allegrini, ha declarat que "donada la seva edat i el seu historial mèdic, els doctors han aconsellat al meu client no viatjar a París en aquest context de pandèmia. El meu client està molt interessat a testificar en persona en aquest judici".

La fiscalia ha desestimat aquestes raons assegurant que Azibert podria declarar per videoconferència. La presidenta del tribunal ha sol·licitat l'examen mèdic d'Azibert, que haurà d'estar sobre la seva taula abans de dijous, quan es reobrirà l'audiència. A la llum d'aquestes dades, es decidirà si el judici pot finalment començar.

Sarkozy, de 65 anys, retirat de la primera línia política des que el 2016 va perdre les primàries del seu partit per ser el candidat a les presidencials de 2017, ha entrat al tribunal per una porta secundària i ha evitat en la mesura del possible als nombrosos periodistes i càmeres que han acudit al palau de justícia. Només se l'ha vist ingressar a la sala d'audiències, on les càmeres estan prohibides i aixecar la mà en senyal de salutació als reporters.

A l'interior s'ha mostrat molt inquiet durant l'hora que ha estat al tribunal. És el primer expresident francès a enfrontar-se a un judici per corrupció. Malgrat que el seu predecessor, Jacques Chirac, també va ser acusat el 2011, va evitar entrar al Tribunal de Justícia per problemes de salut. 

Sarkozy acumula causes

El procés contra l'expresident simbolitza bé l'embolic jurídic que el persegueix des que va abandonar l'Elisi el 2012. De la desena de casos oberts contra ell, el conegut com el de les "escoltes" és el primer que l'ha portat a la banqueta, un procés que va sortir a la llum per una col·lisió atzarosa entre d'altres dues investigacions.

Tot just un any després de deixar la presidència, el telèfon de Sarkozy va ser punxat pels investigadors que tractaven de determinar si la campanya que el va portar al poder el 2007 havia rebut finançament il·legal del règim libi de Muammar al-Gaddafi. Després de canviar de número amb una identitat falsa, que no va despistar a la policia, una conversa va cridar l'atenció dels agents: un intercanvi entre Sarkozy i el seu advocat Herzog en què parlaven de favors al magistrat Azibert a canvi de la seva intervenció en una altra investigació, l'anomenat "cas Bettencourt".

El cas Bettencourt

Sarkozy també estava sent investigat per haver-se aprofitat de la debilitat de l'anciana hereva de l'imperi cosmètic L'Oréal, Liliane Bettencourt, amb l'objectiu d'obtenir finançament per a la mateixa campanya electoral. I en una conversació que va sentir la policia, l'expresident demanava a Azibert que intervingués. 

"Li faré ascendir", li deia a la conversa Sarkozy a Azibert, que perseguia un lloc a Mònaco: "M'ocuparé de l'assumpte perquè vaig a Mònaco i veuré al príncep", afegia. L'expresident sempre ha negat aquestes acusacions, igual que les altres, que al seu judici va enfangar el seu projecte de tornar a la política

El judici de les "escoltes" s'ha obert pocs dies després que el principal testimoni del cas de Líbia, el tractant d'armes Ziad Takedine, fugit al Líban de la justícia francesa, es desdigués de les acusacions contra Sarkozy que van motivar l'obertura de la investigació. El cas Bettencourt s'ha arxivat, però en uns mesos està previst que s'obri un altre judici pel finançament de la seva campanya de 2012, en què va ser derrotat pel socialista François Hollande.

A més, el seu nom també apareix en el cas que investiga la indemnització pagada a l'exministre i empresari Bernat Tapie, l'encàrrec d'enquestes sense concurs públic en la seva etapa a l'Elisi o les vendes d'helicòpters a Kazakhstan i d'armament a Pakistan.