El Govern del Japó va decidir aquest dimarts que s'abocarà al Pacífic l'aigua contaminada que s'emmagatzema a l'accidentada central nuclear de Fukushima, després de tractar-la per retirar-ne la major part dels elements radioactius.

Aquesta controvertida mesura està dirigida a resoldre l'acumulació d'aigua radioactiva a les instal·lacions nuclears de Daiichi, un dels problemes més urgents dins del complex procés de desmantellament de la planta, que va resultar malmesa pel terratrèmol i el tsunami de març del 2011.

"Inevitable"

El primer ministre del Japó, Yoshihide Suga, va prendre aquesta decisió en una reunió amb el seu Gabinet de Govern, després de sotmetre-la a consultes amb l'operadora de la planta, Tokyo Electric Power, amb el regulador nuclear nipó, l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) i amb les autoritats locals de Fukushima, entre altres parts.

Suga va qualificar la mesura d'"inevitable" per al desmantellament de la central, així com l'opció "més realista" de les disponibles, segons va dir en declaracions durant la reunió recollides per la cadena estatal de radiotelevisió NHK.

L'abocament controlat d'aigua procedent de la central era la solució per la qual s'havien decantat des de principis de l'any passat les autoritats nipones, en considerar-la la més viable entre un ventall d'altres opcions tècnicament més complexes.

Però la decisió final s'havia retardat a causa de l'oposició del Govern de Fukushima i de les associacions de pescadors locals, que consideren que l'abocament podria perjudicar encara més les seves activitats econòmiques, entre les més castigades per l'accident nuclear del 2011.

fukushima japon 2 efe

Tancs amb aigua radioactiva a les instal·lacions nuclears de Daiichi, a Fukushima / EFE

"Sense risc per a la salut humana"

Les autoritats japoneses mantenen que l'abocament no generarà cap risc per a la salut humana a causa que els nivells de triti alliberats al mar estaran per sota dels estàndards sanitaris nacionals —en ser barrejat amb aigua marina—, i defensen que aquesta és una pràctica habitual en la indústria nuclear d'altres països.

Suga va afirmar que el Govern "farà esforços" per aclarir la inquietud generada per l'abocament, i va afirmar que el pla governamental "ha estat estudiat per experts durant més de 6 anys" i compta amb el vistiplau de l'OIEA.

Es tracta de l'aigua emmagatzemada en enormes tancs i procedent del refredament dels nuclis dels reactors nuclears fets malbé, així com dels aqüífers subterranis i pluges que es filtren i acaben contaminades amb isòtops radioactius.

La Xina i Corea, preocupades

El Ministeri d'Afers Estrangers de la Xina es va manifestar "greument preocupat" per l'abocament d'aigua contaminada de l'accidentada central nuclear japonesa de Fukushima.

protesta seul coreja fukushima EFE

Protesta a Seül pels abocaments de Fukushima / EFE

En un comunicat publicat en la seva pàgina web, la cancelleria xinesa va protestar per la decisió japonesa, presa segons Pequín "sense una consulta completa amb els països veïns i la comunitat internacional" i "sense haver esgotat els mètodes segurs de rebuig".

Per la seva part, Corea del Sud va dir que "lamenta profundament" la decisió del Govern nipó. "El Govern lamenta profundament la decisió del Govern japonès d'alliberar aigua contaminada de la planta nuclear de Fukushima a l'oceà", va dir en roda de premsa Koo Yoon-cheol, director de l'oficina de coordinació política de l'Executiu sud-coreà.

 

Foto principal: Les instal·lacions nuclears de Daiichi, a Fukushima / EFE