El 15 d'agost de 1945, el llavors emperador Hirohito es va dirigir a la nació japonesa en un missatge de ràdio enregistrat en el qual els va anunciar la rendició davant les forces aliades encapçalades pels Estats Units. Encara que la firma efectiva va tenir lloc tres setmanes després, a bord del cuirassat nord-americà Missouri davant de la presència Comandant Suprem aliat, Douglas MacArthur, el dia d'avui és l'elegit pel Japó per commemorar el final del conflicte bèl·lic.

Rendicio japo segona guerra mundial viquipèdia

Firma de la rendició del Japó / Viquipèdia

En el seu discurs a la nació l'emperador Naruhito ha mantingut la línia pacifista i conciliadora del seu predecessor al tron, Akihito. Naruhito, que va assumir el Tron de Crisantem el maig passat, va expressar el seu "profund penediment" pels actes bèl·lics del Japó, en la seva primera al·locució com a emperador pronunciat en aquest acte anual per honrar els caiguts de guerra, celebrat a l'estadi Nippon Budokan de Tòquio davant d'unes 6.000 persones.

"Fent la vista enrere al llarg període de la pau de postguerra, reflexionant sobre el nostre passat i tenint al cap sentiments de profund penediment, espero sincerament que els estralls de la guerra no tornin a repetir-se", va dir Naruhito en el seu discurs per commemorar el 74 aniversari del final de la II Guerra Mundial.

Les paraules de l'emperador tenen especial rellevància en mantenir la línia traçada pel seu pare, l'emperador emèrit Akihito, qui va utilitzar termes similars en intervenir en anys anteriors en el mateix acte, dins dels seus esforços per promoure la reconciliació amb els països que van patir les agressions del Japó imperial.

Crítiques de Corea del Sud i Xina

En canvi, el primer ministre, Shinzo Abe, va evitar un any més -i com ve fent des que va assumir el càrrec en 2012- esmentar en la seva al·locució les invasions de països veïns des de principis del segle XX, una actitud criticada per la Xina i Corea del Sud, els que més van patir el colonialisme japonès de llavors.

"Mai no oblidarem que la pau i la prosperitat de què gaudim van ser construïdes sobre el sacrifici dels morts de guerra. (...) La guerra no ha de repetir-se", va manifestar Abe, que també va assegurar que el Japó "recorda profundament les lliçons de la història".

El líder conservador, a més, va enviar hores abans de la seva participació en l'acte una ofrena al polèmic santuari toquiota de Yasukuni, vinculat al passat colonialista del Japó.

A l'esmentat santuari s'honra als caiguts pel Japó entre finals del segle XIX i 1945, entre ells 14 polítics i oficials de l'exèrcit imperial condemnats com|com a criminals de guerra de classe A pels actes comesos durant la contesa mundial.

Pequín i Seül han vingut mostrant les seves queixes pels homenatges oficials a Yasukuni, i a més reclamen amb insistència que Abe expressi un missatge de disculpa i penediment per aquests fets històrics en actes com el celebrat avui.

I és que les mostres de penediment en la commemoració del final|finalitat de la II Guerra Mundial van ser una constant en l'esdeveniment des de 1994, quan el primer ministre Tomiichi Murayama va expressar els remordiments del Japó per la seva conducta a Àsia, una cosa que no ha fet Abe en els seus gairebé set anys en el poder.

Escalada amb Corea del Sud

Mentre el Japó celebrava aquest dimecres el final de la guerra i homenatjava als seus caiguts en combat, Corea del Sud commemorava la mateixa data com el Dia de l'Alliberament de l'ocupació japonesa, tot això en plena escalada de les tensions diplomàtiques i comercials que travessen les relacions bilaterals.

En una al·locució televisada amb motiu dels actes d'aquest dijous, el president sud-coreà, Moon Jae-in, va voler tendir la mà al Japó per acabar amb aquestes picabaralles, en afermar "més val tard que mai" i convidar el Japó que esculli "el camí del diàleg i la cooperació".

El missatge de Moon ha estat una de les crides al diàleg més clares cap a Tòquio des que aquest endurís les seves condicions per al comerç amb Seül, en una aparent represàlia per les decisions de la Justícia sud-coreana que obliguen empreses nipones a compensar a treballadors sud-coreans esclavitzats durant la colonització.

Les postures, no obstant això, semblen enquistades entre ambdós Governs, i s'hi suma el boicot creixent dels sud-coreans contra productes nipons o les freqüents manifestacions antijaponeses com les convocades aquest mateix dijous a Seül.

Unes 2.000 persones van participar en una concentració en la cèntrica plaça de l'ajuntament convocada per plataformes civils per reclamar a Tòquio una disculpa oficial pels treballs forçats durant la colonització, i unes altres 5.000 van assistir a una marxa similar organitzada per sindicats a la plaça de Gwanghwamun, va informar l'agència local Yonhap.