La ultradretana i líder del partit Agrupació Nacional, Marine Le Pen, ha estat expulsada en plena entrevista en el territori francès d'ultramar de l'illa de Guadeloupe. Una vintena d'independentistes illencs han entrat a l'hotel on Le Pen estava sent entrevistada mentre cridaven: "Fora Le Pen! Racista Le Pen!". La candidata d'extrema dreta ha hagut de ser escortada fins a la sortida i el seu partit ha anunciat que presentarà una queixa, segons el seu portaveu, Julien Odoul. "Es tracta d'una agitació de militants d'extrema esquerra, grups de negres locals que ho espatllen tot allí on estan actius en el territori de la República", ha declarat Odoul amb un to notablement racista.

El president francès, Emmanuel Macron, s'ha mostrat "commocionat" per l'escena "totalment inacceptable". Aquests fets "em xoquen i els condemno amb la fermesa més gran", ha dit Macron a France 3, denunciant "totes les forces de violència", així avalant la presència i els discursos de l'extrema dreta francesa. D'altra banda, la líder del partit ultradretà ha afirmat aquest diumenge que si no guanya les pròximes eleccions, no es tornarà a presentar com a candidata. “Teòricament, no em presentaria de nou, però continuaré fent el que porto anys fent: defensar als francesos”, ha afirmat Le Pen en una entrevista amb Le Journal du Dimanche. El pròxim 10 d'abril se celebra la primera volta de les eleccions presidencials franceses, en les quals l'actual president, Emmanuel Macron, és el favorit en les enquestes. Le Pen va ser derrotada en la segona volta de les eleccions de 2017 i ara es disputa aquest segon lloc en primera volta amb el també ultradretà Éric Zemmour.

Independentisme de Guadeloupe

Encara que els focus independentistes a l'illa mai han sigut especialment significatius, sí que ha crescut un sentiment general de ser considerats com a francesos de segona classe, ja que l'illa és una de les dues últimes colònies franceses. Tot i que van aconseguir l'estatut de departaments d'Ultramar l'any 1946 i millorat el 1982, i per tant considerades regions ultraperifèriques de la Unió Europea, segueixen sense poder prendre les principals decisions que els afecten, que són decidides des de l'altra banda del mar, a París. El pretext de la vacunació obligatòria, i les fortes mesures que Macron va anunciar durant la pandèmia, van ser el combustible per incendiar els carrers, aixecar barricades i encetar grans enfrontaments amb la policia. Des de llavors el nacionalisme de Guadeloupe viu un nou rebrot, prova d'això ha estat el boicot d'aquests a Marine Le Pen.

L'illa

La capital és Basse-Terre. L’illa de Guadeloupe és dividida en dues parts per un braç de mar (Rivière Salée): la Basse-Terre, de formació volcànica, i la Grande-Terre, de terrenys calcaris. Hi ha conreus de canya de sucre i bananes i indústries sucreres i de destil·lació de rom. El principal centre de comunicacions és Pointe-à-Pitre. Descoberta per Cristòfor Colom (1493), va ser ocupada pels francesos (1635) i explotada especialment per la Companyia de les Índies Occidentals, que implantà una economia sucrera, del cafè i cotonera, basada en l’esclavitud. El 1946 es convertí en un departament d’Ultramar de la República Francesa