La destitució de la presidenta brasilera Dilma Rousseff i la seva substitució pel conservador Michel Temer ha despertat una tempesta política a l'Amèrica Llatina. Es sospita que el nou executiu es mostrarà molt crític amb els governs "bolivarians" de la regió. Per això ja hi ha hagut reaccions de l'Aliança Bolivariana per als Pobles de la Nostra América (ALBA), composada per Cuba, Veneçuela, Bolivia, Nicaragua, l'Ecuador, Dominica, Saint Vincent i les Grenadines, Antigua I Barbuda, Santa Lucia, Saint Christopher i Nevis, i Grenada. L'ALBA ha emés un comunicat en que al·lega que no hi ha raons legítimes ni fonaments jurídics per a l'impeachment i que constitueix "un atemptat a la voluntat popular".

L'oposició veneçolana

El president veneçolà, Nicolás Maduro, ha demanat el retorn a Caracas del seu ambaixador a Brasília i ha qualificat la destitució de Rousseff de "canallada". El fet és especialment greu perquè Venezuela presideix temporalment la Unió de Nacions Sud-americanes (Unasur) i a partir del juny presidirà el Mercosur.

El Salvador i Nicaragua

El Salvador ha afirmat que no reconeix el govern brasiler i ha cridat el seu ambaixador a consultes. Daniel Ortega, el president sandinista de Nicaragua, també s'ha mostrat contundent, i ha assegurat que l'impeachment és “un drama, una comedia, una tragedia, un mamarracho político y jurídico, y en el centro de todos los actores, el águila imperial”. Diverses organitzacions oficialistes cubanes també han emés un comunicat en què qualifiquen la maniobra política de "atemptat contra l'Estat de Dret i la democràcia".

Mujica, menys contundent

L'ex president de l'Uruguai José Mújica també s'ha mostrat molt crític amb la decisió del parlament brasiler, tot afirmant que "put a cop d'Estat molt reglamentari". Malgrat tot, Mujica s'ha desmarcat de Dilma Roussef i creu que davant la situació de descrèdit general del sistema polític al Brasil s'haurien d'haver convocat eleccions generals. Ha recordat que molts parlamentaris estan processats i ha assegurat que el sistema polític brasiler "està greument malalt".

L'Argentina, dividida

A l'Argentina el president Macri ha acceptat el nou govern brasiler, tot i que el Ministeri d'Afers Estrangers argentí no ha deixat clar si creu en la "legitimitat" del procés. En canvi, el candidat a president de l'esquerra a les darreres eleccions, Nicolás del Caño, ha repudiat l'impeachment a Dilma i ha exigit que no es reconegui el nou govern.

El precedent paraguaià

El 2012 el Mercosur va suspendre el Paraguai de l'organització després que el president Fernando Lugo fos destituït mitjançant un judici parlamentari. En aquell moment es va considerar que el procés no era legítim i alterava la normalitat democràtica. Això obra la porta a que Brasil sigui apartat de l'organització.

L'equilibri continental, en joc

Els governs d'esquerra veuen amb preocupació com Brasil s'escapa de l'aliança que havien mantingut en els darrers anys. El Ministeri d'Exteriors brasilers ja ha mostrat el seu rebuig cap a les ingerències externes i ha acusat als països de la regió de "opinar i propagar falsedats sobre el procés polític intern al Brasil". Però la nova política exterior brasilera no només es percep com una amenaça al Mercosur. Els nous dirigents, molt prooccidentals, no són molt favorables al BRICS, el bloc composat per Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-Àfrica. I a aquests països també es veu amb prevenció el nou executiu brasiler.