Ucraïna està recuperant, a poc a poc, alguns dels territoris ocupats per Rússia a les regions de Donetsk i Lugansk. Però no tot són bones notícies un cop recuperats alguns d'aquests territoris, i és que l'exèrcit ucraïnès s'està trobant amb el rastre que els russos han deixat abans de marxar. Les forces de seguretat ucraïneses han assegurat que en els territoris ocupats que han pogut recuperar han trobat fins a 34 cambres de tortura i presons creades per Rússia. "Trenta-quatre llocs on els russos van retenir il·legalment i van torturar ciutadans van ser trobats en les àrees desocupades", ha publicat aquest dimarts el servei de premsa de la Policia Nacional ucraïnesa al seu compte de Telegram. 

A la regió de Khàrkiv en van localitzar 24, 3 a Jerson; unes altres 3 a la regió de Kíev, 2 més a Sumy i la resta a Donetsk, detalla la policia en un comunicat que recullen les agències locals. La nota afegeix que fins al dia d'ahir, la policia ha iniciat 40.742 processos penals pels delictes comesos pels militars russos i els seus còmplices en territori d'Ucraïna. En particular, es van obrir 29.817 casos per violació de les lleis i costums de la guerra, 8.912 relacionats amb la usurpació de la integritat territorial i inviolabilitat d'Ucraïna, 1.841 per col·laboració amb l'enemic, 87 per alta traïció i 37 per sabotatge. A més i segons dades del portal Children of War que recullen les agències locals, des que es va iniciar la invasió d'Ucraïna per part de Rússia, 430 nens han mort al país i 823 més han resultat ferits.

Les actuacions de Rússia en territori ucraïnès des de l'inici de la guerra han estat molt discutides per la seva brutalitat. Atacs contra instal·lacions civils, fosses comunes i execucions a sang freda. Fins i tot, una missió de l'ONU va afirmar que l'exèrcit rus ha dut a terme crims de guerra al llarg dels més de 8 mesos que fa que dura la guerra. La missió de l'ONU, va documentar casos en els quals nens van ser violats, torturats i detinguts il·legalment, i fins i tot, assassinats en alguns casos. Alguns dels testimonis entrevistats per la missió van denunciar que havien estat sotmesos a pallisses, descàrregues elèctriques i nuesa forçada durant detencions il·legals, en alguns casos després de ser portats des d'Ucraïna a territori rus. 

Per molt salvatges que aquestes actuacions militars puguin semblar, els mitjans de comunicació russos emeten debats on els presentadors insten a dur a terme aquestes accions. Per exemple, el passat dilluns 24 d'octubre, Antón Krasovski, presentador del canal de televisió estatal rus Rússia Today (RT), va ser suspès després de fer una cridar a ofegar i cremar a nens ucraïnesos en ple directe, segons va informar la directora de la cadena, Margarita Simonián en el seu canal de Telegram. Aquest és només un dels molts casos en els quals presentadors de televisió han defensat en directes actuacions d'aquest caire.