Les imatges aquests dies a París i a altres localitats franceses, amb forts incidents a causa de la decisió del president Emmanuel Macron de passar l'edat de jubilació dels 62 anys als 64, han circulat per tot Europa. S'ha fet viral en aquest sentit un vídeo on apareixen els clients d'un restaurant sopant amb tota tranquil·litat mentre per les finestres apareix el foc de les barricades. La flegma ja no és britànica sinó francesa.

Mentre segueixen les barricades i els enfrontaments al carrer, el president francès tampoc no es fa enrere de la seva reforma de les pensions. Macron ha mostrat aquest dimecres la seva confiança que la reforma de les pensions entri en vigor abans de final d'any, malgrat les protestes de carrer contra aquest projecte. "Seria bo perquè 1,8 milions de persones vegin augmentada la seva pensió uns 600 euros per any", ha assegurat el president en una entrevista a les dues principals cadenes de televisió del país.

Macron ha indicat que la reforma depèn ara del dictamen del Consell Constitucional, però no de les protestes de carrer, que "cal respectar quan són pacífiques però no quan van a l'extrema violència". Tot i que ha reconegut que "cal escoltar l'enrabiada" dels ciutadans, ha advertit que "no es tolerarà un desbordament", perquè "la ràbia legítima" contra la reforma no justifica la violència.

Davant la proliferació de vagues i bloquejos d'alguns sectors econòmics, ha dit que "els bloquejos s'han d'aixecar quan afecten la vida econòmica", per exemple a les refineries i la distribució de combustible o a les recollides d'escombraries. Macron només ha reconegut un error en tot aquest procés: el de "no haver aconseguit convèncer" els ciutadans de la necessitat de la reforma de les pensions, que segons les xifres el Govern francès si no es fa res entraran en un dèficit que creixerà fins als 12.500 milions d'euros per 2030.

"Creuen que m'agrada fer aquesta reforma? No", ha assegurat, abans d'insistir que s'ha rebutjat abaixar les pensions o apujar les cotitzacions d'empreses i treballadors, cosa que només deixa l'opció de treballar més. "Som un dels països amb més impostos d'Europa", ha lamentat. "Cap força sindical ha proposat compromisos. Ens han dit que no volien cap reforma", ha insistit.

El president assegura que entén l'enrabiada de molts ciutadans quan veuen els beneficis extraordinaris de les grans empreses i ha afirmat que demanarà al Govern que se les obligui a "participar en l'esforç col·lectiu" de França.