Els Estats Units esperen la declaració del president, Donald Trump, sobre un atac amb míssils balístics llançat aquest dimarts des de l'Iran contra dues bases aèries en territori iraquià que acullen tropes nord-americanes.

El Pentàgon ha confirmat que l'atac, una possible represàlia de l'Iran per l'assassinat per part dels EUA del general Qasem Soleimani, s'ha produït contra les bases d'Al Asad i Erbil.

Un portaveu del Pentàgon, Jonathan Hoffman, ha afirmat en un comunicat que encara no és clar si hi ha hagut víctimes i que estan treballant en les avaluacions inicials dels danys.

"És clar que aquests míssils van ser llançats des de l'Iran i dirigits contra almenys dues bases militars iraquianes", assenyala la nota, i precisa que estan treballant en les avaluacions inicials dels danys.

Segons el Pentàgon, en aquestes instal·lacions hi ha tropes nord-americanes i de la coalició. "Aquestes bases han estat en màxima alerta a causa dels senyals que el règim iranià planejava atacar les nostres forces i interessos a la regió", afegeix el comunicat.

Trump: "Tot està bé"

Trump ha assegurat hores després de l'acció militar iraniana que "tot està bé", i ha anticipat que avui farà una declaració sobre això. "Tenim l'exèrcit més poderós i ben equipat en qualsevol part del món, amb diferència", ha escrit el governant al seu compte de Twitter.

El president ha ratificat en el seu missatge que els míssils van ser llançats "des de l'Iran cap a dues bases militars situades a l'Iraq". Trump ha agregat que estan avaluant víctimes i danys, sense entrar en més detalls.

Un portaveu de la Casa Blanca, Judd Deere, ha indicat que el president nord-americà va parlar amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, sobre la situació de seguretat al Pròxim Orient i a Líbia i que van acordar mantenir una coordinació estreta.

També va dialogar amb l'emir de Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani, sobre la situació a l'Iraq i l'Iran, així com sobre assumptes bilaterals i regionals crucials, ha apuntat Deere en el seu compte de Twitter.

Després dels informes procedents de l'Iraq, el mandatari s'ha reunit amb els secretaris d'Estat, Mike Pompeo, i de Defensa, Mark Esper, així com amb el general Mark Milley, cap d'estat major conjunt, segons versions de periodistes.

En una de les primeres mesures adoptades per Washington, l'Administració Federal d'Aviació (FAA) ha prohibit que les aerolínies comercials dels EUA operin sobre l'espai aeri de l'Iraq i l'Iran, i sobre els golfs Pèrsic i d'Oman.

L'Iran avisa que l'atac és un primer pas

Els Guardians de la Revolució iraniana han informat que l'atac contra la base militar Ain al-Asad és un primer pas de la seva "dura revenja" per l'assassinat de Soleimani.

"Al Gran Satanàs, el règim cruel i arrogant dels EUA, l'advertim que per qualsevol altra maldat, violació o altres mesures s'enfrontarà a una resposta més dolorosa i aclaparadora", ha assegurat el Cos dels Guardians de la Revolució en un comunicat penjat aquest dimecres a la seva pàgina web sobre l'atac a Ain al-Asad.

"No és el moment adequat" per sortir de l'Iraq

Hores abans de l'atac, Trump ha descartat que planegi treure pròximament les tropes nord-americanes de l'Iraq i s'ha retractat de la seva amenaça d'atacar objectius culturals iranians, en comprometre's a "obeir les lleis" internacionals en aquest sentit.

"En algun moment volem sortir (de l'Iraq), però aquest no és el moment adequat", ha subratllat Trump, i ha afegit que aquesta retirada "seria el pitjor que li pot passar a l'Iraq" perquè ampliaria la "presència" de l'Iran al país.

Els Estats Units tenen entre 5.000 i 6.000 militars a l'Iraq, segons diferents estimacions, i l'assassinat el passat dia 3 de Soleimani ha augmentat la pressió al país àrab a favor d'una retirada de les tropes internacionals.