El govern del dels Estats Units està demanant en privat a Ucraïna que es mostri públicament oberta a negociar amb Rússia i abandoni la seva negativa de dialogar tret que el president rus, Vladímir Putin, abandoni el poder, segons publica aquest dissabte el rotatiu The Washington Post. Val a dir que, segons el diari, que cita fonts coneixedores de les converses internes, la petició del govern de Joe Biden no pretén obligar Ucraïna a seure a negociar.

Així doncs, els Estats Units sol·liciten a Ucraïna que s'obri a negociar amb Rússia. Però els EUA no volen pressionar Ucraïna, sinó garantir que continua rebent el suport d'altres nacions que estan patint els danys col·laterals de la guerra com ara la inflació i l'augment dels preus de l'energia.

En aquest context, aquest divendres, l'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, de visita a Kíiv, ha declarat que tots els països del G7 (Estats Units, Alemanya, Canadà, França, Itàlia, Japó i Regne Unit) "volen la pau", tal com es pot apreciar en la seva darrera declaració conjunta. "Des de la nostra perspectiva, la conversa que necessitem tenir dins de la comunitat internacional i en suport a Ucraïna és quins són els termes per a una pau duradora i justa", ha indicat Sullivan en declaracions a la premsa.

Val a dir, però, que Sullivan ha insistit en el fet que els Estats Units no acceptaran que Rússia es quedi amb el territori que ha pres a Ucraïna per la força o mitjançant referèndums que han estat qüestionats per la comunitat internacional.

Els EUA garanteixen el seu suport a Ucraïna

Així mateix, l'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca ha assegurat als màxims representants ucraïnesos que Washington continuarà brindant assistència econòmica i humanitària, i alhora redoblarà els seus esforços perquè Rússia "rendeixi comptes". En aquest sentit, escau subratllar que els EUA entregaran un nou paquet d'ajuda militar valorat en 400 milions de dòlars.

Malgrat la petició de Washington a Kíiv perquè s'obri a negociar la pau amb Moscou, en la roda de premsa d'aquest divendres, Sullivan ha indicat que els Estats Units donaran suport a Ucraïna "el temps que sigui necessari". "Comencem amb el sòlid suport financer que hem brindat durant els darrers vuit mesos i estem compromesos a construir sobre aquesta base en els mesos vinents. En el moment de l'angoixa i durant el triomf, els Estats Units estaran allà pel bé del poble d'Ucraïna, pel bé d'aquest país en aquesta lluita”, ha recalcat.

Ucraïna assegura que manté les seves posicions al Donbass

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat aquest divendres que els conflictes "més ferotges" registrats aquesta setmana s'han concentrat a la regió del Donbass, en concret a les ciutats de Bakhmut i Soledar. Allà, segons Zelenski, l'exèrcit ucraïnès "manté les seves posicions". "Mantenim les nostres posicions. I en aquestes i algunes altres direccions a la regió de Donetsk, l'exèrcit rus ja ha gastat tantes vides de la seva gent i tantes municions com probablement no va gastar en les dues guerres de Txetxènia juntes", ha apuntat en el seu discurs diari.

Imatge principal: El conseller de Seguretat Nacional dels Estats Units, Jake Sullivan, parla durant la seva conferència de premsa conjunta amb Andriy Yermak (no a la foto), el cap de l'Oficina del President d'Ucraïna, després de la seva reunió a Kíiv.