Fa anys es va destapar un dels escàndols de corrupció que ha suposat un cop més dur per Veneçuela. Una trentena de persones, entre les quals figuren els exviceministres d'Energia del govern d'Hugo Chávez (2002-2013) Nervis Villalobos i Javier Alvarado, van saquejar els comptes de Petrolis Veneçuela (PDVSA). Es van espoliar fins a 2.000 milions de dòlars de la companyia estatal més gran de Veneçuela entre el 2007 i el 2012. Si bé fa més de deu anys que tot plegat es va destapar, hi ha detalls que encara s'han mantingut a l'ombra. Per exemple, on es van invertir tots aquests milers de milions de dòlars. Ara, El País publica una investigació que mostra com tots aquests dirigents chavistes van invertir els diners espoliats en tota mena de luxes.

Suites presidencials de megaluxe, gimnasos privats, immobles milionaris o cursos de cuina per 430.690 euros. Aquestes són algunes de les extravagants despeses dels implicats en aquesta xarxa d'espoli. L'empresa estatal veneçolana va acabar assumint depeses d'estances de luxe i "despeses diverses". Tot plegat es recull en la causa que dirigeix una jutgessa d'Andorra, ja que el país pirenaic investiga aquesta xarxa podria haver ocultat el seu botí a la Banca Privada d'Andorra (BPA). 

Gust per la moda i altres luxes

Obsessionats per tota mena de luxes, la xarxa va gastar milers d'euros en moda. Segons informa El País, el gust per la roba va dur l'organització a abonar 151.716 dòlars l'octubre del 2011 per 60 esmòquings negres, camises més i 30 jocs de llaç i faixa. Un altre càrrec revela un desemborsament de 131.561 dòlars per adquirir peces italianes d'una firma amb un nom que no apareix detallat.

Això no és tot, el diari mostra altres exemples cap on anava els diners que sortien de l'empresa estatal. Una comanda de 153 ampolles de xampany Dom Pérignon 2004 (129.875 dòlars); 23 caixes més d'aquesta beguda de la marca Taittinger (29.519); una compra a l'enoteca Ronchi de Milà (28.323) o 55.000 dòlars en whisky componen la despesa en alcohol a costa del botí de l'energètica.

Entre l'espoli i les sancions 

So per qualsevol empresa és dur un espoli com el que va viure PDVSA. A això se li han de sumar les sancions que s'imposen sobre l'economia veneçolana com resposta de diversos països a les polítiques del seu govern. Per exemple, l'amenaça dels EUA a Veneçuela de reprendre les sancions petrolieres, en represàlia per la inhabilitació de l'opositora María Corina Machado per competir a les presidencials d'aquest any, poden impactar en l'economia del país i per extensió en la seva empresa estatal més gran: PDVSA. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!