Turquia ha començat la invasió del Kurdistan sirià. Les Forces Aèries del país presidit per Recep Tayyip Erdogan han iniciat aquest dimecres l'atac a les milícies kurdes del nord de Síria amb bombardejos a les ciutats de Tal Abyad, Serê Kanye (Ras al Ain), Qamishli y Ain Issa.

En aquests bombardejos, perpetrats per fins a 25 caces turcs i que han denunciat les milícies turques, han mort dos civils i un milicià kurd. També han resultat ferits quatre civils més entre els quals hi ha un menor de 16 anys. 

A més, a última hora d'aquest dimecres, el Ministeri de Defensa turc ha anunciat l'inici de la incursió terrestre en territori kurdi i ha assegurat que el seu "únic objectiu" són "els terroristes" i que posa la màxima cura en no danyar civils ni les infraestructures de la zona.

L'ofensiva ha provocat, a més, l'inici de desplaçaments massius a les zona. "Els civils a tota la frontera de Síria amb Turquia tenen por i ha començat una onada de desplaçaments", ha indicat el Centre de Coordinació i Operacions Militars de les Forces de Síria Democràtica (FSD), una aliança liderada per kurds.

Un testimoni de nacionalitat espanyola, identificat com Olmo Veloso, ha indicat a Efe des de Raa al Ain que "la gent que ha anat sortint era una barreja entre la gent de la marxa i de la ciutat", assegurant que la ciutat es troba ara "tranquil·la". També ha afirmat que els civils que han fugit "s'estan allunyant de la frontera i d'altres estan esperant a veure què pot passar".

Les ciutats atacades es troben a desenes de quilòmetres de l'anomenada "zona segura" pels turcs, o "mecanisme de seguretat" pels kurds, on Ankara busca reassentar dos milions de refugiats sirians que acull. Qamishli, concretament, és una de la ciutats més poblades al territori que controlen els kurds al nord de Síria, on Damasc també compta amb el domini d'una àmplia zona, inclòs l'aeroport.

La invasió ha estat anunciada hores abans pel mateix president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, a través d'un tuit, en què ha informat que "les Forces Armades turques, juntament amb l'Exèrcit Nacional sirià (grup opositor al president de Síria, Baixar al-Àssad) han iniciat l''Operació fonts de pau' contra els terroristes del PKK/YPG i el Daesh al nord de Síria".

"La nostra missió és prevenir la creació d'un corredor de terror a través de la nostra frontera sud, i portar la pau a l'àrea", ha reivindicat. "Preservarem la integritat territorial de Síria i alliberarem a les comunitats locals de les grapes dels terroristes", ha afegit el mandatari, amb referència a les YPG. Alhora, caces turcs han començat a bombardejar la ciutat de Ran a l'Ayn, al Kurdistan sirià, en una operació prèvia a la planificada ofensiva terrestre. 

D'aquesta manera, el president turc ha precisat que l'ofensiva militar es dirigeix contra el grup gihadista Estat Islàmic (EI) i contra les milícies kurdes que viuen al nord de Síria i que s'agrupen sota les Unitats de Protecció Popular (YPG), les quals han perdut durant l'última setmana el suport dels Estats Units, amb la retirada de les tropes ordenades pel president Donald Trump.

Cal destacar que l'ofensiva turca compta amb milers de combatents de l'autoanomenat Exèrcit Nacional sirià, anteriorment conegut com Exèrcit Lliure sirià, el qual ha sigut la principal oposició al exèrcit oficial de Síria lleial al règim de Baixar al-Àssad durant la guerra civil siriana (2011 - actualitat).

L'ofensiva s'ha iniciat poc després que Erdogan agraís en una conversa telefònica al seu homòleg rus, Vladímir Putin, la seva "postura constructiva" davant de l'ofensiva turca. Segons ha avançat l'agència RIA, el vicepresident del comitè parlamentari d'Afers Exteriors rus, Vladimir Dzhabarov, ha assegurat que Rússia no s'involucrarà en el conflicte iniciat pel màxim dirigent turc, tot i envair un aliat com és el regim d'àl-Àssad.

Turquia aspira a controlar una franja adjacent a la frontera siriana de 32 quilòmetres d'ample i 480 de llarg, des de l'Eufrates fins a l'Iraq. Aquest territori està dominat per les YPG, que han establert una administració local de facto que preocupa Ankara. Turquia considera terroristes a les YPG -aliades dels EUA en la lluita contra l'EI- pels seus vincles amb el grup armat PKK, actiu a terra turc.