El vot per correu és la clau que ressoldrà les eleccions presidencials a Àustria després que el vot presencial atorgués a l'ultranacionalista Norbert Hofer el 51,9% dels votants, per davant de l'ecologista Alexander Van der Bellen, que va obtenir el 48,1%. Després del recompte de més de la meitat de les 700.000 paperetes de vot per correu, Van der Bellen ha retallat les distàncies amb Hofer fins a 53.782 vots de diferència, però el presidenciable dels Verds no ha superat encara a l'extrema dreta. A falta d'acabar el recompte, que s'espera per a primera hora de la tarda,Van der Bellen obté el 60,7% del vot per correu, mentre Hofer se situa en el 39,3%, una xifra encara insuficient per donar el tomb als resultats. 

El fet és que els dos candidats van quedar virtualment empatats en les eleccions presidencials d'aquest diumenge a Àustria, i tots dos candidats s'han mostrat sorpresos pel resultat provisional alhora que optimistes per mantenir encara possibilitats d'acabar sent el guanyador final dels comicis. Per un costat, Hofer ha assegurat que encara té confiança però que en qualsevol cas no importa qui guanyi ja que el nou president haurà d'unir un país dividit. D'altra banda, Van der Bellen s'ha mostrat en una primera reacció "moderadament optimista" i ha reconegut que la campanya electoral ja "va obrir bretxes" en la societat.

Més participació i el vot de la capital

La participació ha pujat en aquesta segona i decisiva ronda electoral fins al 71,9 per cent, davant d'un 68,5 per cent registrat en la primera volta, guanyada el passat 24 d'abril per Hofer amb un 35,1 per cent, contra el 21,3 per cent de Van der Bellen. Viena és de llarg la circumscripció més gran del país i un gran bastió per als ecologistes. 

Segons el ministre d'Interior, el recompte de vots per correu serà anunciat dilluns per la tarda, encara que no s'ha concretat l'hora. 

La dreta radical populista

En cas de guanyar el dretà Hofer del Partit de la Llibertat (FPO), seria el primer cap d'Estat de la dreta radical populista en un país de la Unió Europea (UE). 

La seva campanya electoral ha girat al voltant de l'eslògan "els austríacs primer", centrant-se a defensar els valors del país alpí davant el que assegura que són les imposicions de la UE, l'amenaça dels immigrants i el perill que suposa l'Islam. Àustria va acollir l'any passat 90.000 refugiats després que la seva veïna Alemanya obrís les fronteres als desplaçats per la guerra a Síria.