El ministre espanyol d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, s'ha mostrat aquest dijous prudent sobre la possibilitat que la presència de Anna Gabriel a Suïssa danyi les relacions d'Espanya amb aquest país: "Ja veurem", ha dit. Abans d'avaluar com afectarà el cas a la relació, Dastis prefereix esperar a veure com es desenvolupa l'acció de la justícia sobre l'exdiputada de la CUP, fugida a Ginebra per no comparèixer davant del Tribunal Suprem.

"Ara veurem com es desenvolupa l'acció de la justícia i ja hi haurà temps de plantejar de quina manera això pugui afectar a les relacions entre Espanya i Suïssa", ha assenyalat Dastis. El ministre s'ha expressat així en declaracions a Teheran, preguntat pel malestar mostrat pel ministre de Justícia, Rafael Catalá, després d'unes paraules del portaveu del Departament de Justícia suís, Folco Galli, en les que va afirmar que si els delictes de què s'acusa Gabriel són polítics no serà extradida a Espanya.

Dastis ha atès als periodistes abans de participar en un esmorzar amb empresaris espanyols que operen a l'Iran així que, preguntat si comparteix el malestar de Catalá, ha respost que en aquell moment no compartia "res més que el desig de treballar amb els empresaris espanyols".

Acord nuclear

El ministre ha plantejat avui al president iranià, Hasan Rohaní, la possibilitat de pensar en "una cosa addicional" que no suposi reobrir l'acord nuclear i que ajudi a "crear confiança en nom de l'estabilitat" a la regió. Dastis, que es troba en viatge oficial a l'Iran, ha fet aquestes declaracions després de reunir-se al llarg de la jornada amb el president, Hasan Rohaní; amb el conseller d'Afers Exteriors del líder suprem iranià Alí Jamenei, Ali Akhbar Velayati, i amb el seu homòleg Mohamed Javad Zarif.

Segons ha explicat el ministre al terme de la jornada, tots ells han plantejat la determinació de l'Iran de no reobrir l'acord nuclear firmat l'agost de 2015 i que ara qüestionen els Estats Units i alguns països de l'Orient Mitjà. "Reobrir l'acord creiem que és difícil, que cal pensar en una cosa addicional", ha reconegut Dastis, que admet que "hi ha elements que no es van incloure en l'acord que són font de preocupació" i que haurien de ser abordats.