La Unió Socialcristiana (CSU) bavaresa ha guanyat avui les eleccions de Baviera, però ha perdut la majoria absoluta al land, feu tradicional d'aquesta formació del bloc democristià de la cancellera Angela Merkel.

La CSU obtindria un 35 % de vots, el pitjor resultat en més de mig segle, segons els sondejos al tancament de les urnes de la televisió pública ZDF, mentre els Verds ascendirien a segona força amb un 19 %.

La tercera posició seria entre la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) i els anomenats "Electors Lliures" ―una escissió de la CSU amb fort arrelament a escala municipal a Baviera―, ambdues formacions amb un 11 %.

El Partit Socialdemòcrata (SPD), fins ara segona força, s'enfonsaria amb un 9,5 %, mentre que el Partit Liberal es quedaria en un 5 % de suport.

La CSU, formació agermanada a la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de Merkel i que ha governat en solitari gairebé ininterrompudament durant dècades, queda abocada a buscar aliances per mantenir el poder.

El fins ara partit hegemònic bavarès perdria gairebé onze punts respecte als comicis del 2013 i ha obtingut els seus resultats més baixos des de 1954.

Més dramàtica encara és la caiguda del SPD, així mateix membre de la gran coalició de Merkel, que baixa a la quarta posició, després dels Verds.

Els ecologistes, per contra, obtindrien el millor resultat de la seva història en el land alemany més tradicionalista i, des del punt de vista de l'aritmètica electoral, són els candidats més sòlids per convertir-se en socis de govern, malgrat les diferències que separen ambdós partits.

La ultradreta quedaria una mica per sota de la mitja nacional assolida en les generals de 2017 ―un 12,6 %―, però amb el seu accés a la cambra bavaresa tindrà representació parlamentària a 15 dels 16 Lands del país.

Els resultats són un cop per a la gran coalició entre CDU/CSU i SPD que lidera Merkel, que es va segellar el març després d'un dur procés negociador.

El principal motor dels dissensos ha estat el líder de la CSU i ministre alemany de l'Interior, Horst Seehofer, que professa una manifesta antipatia cap a Merkel i que ha amenaçat repetidament de trencar la coalició entre exigències de fer un gir dretà a la seva política de migració.

Els dissensos s'estenen així mateix dins de la CSU, per la coneguda rivalitat interna entre el líder del partit i el primer ministre del Land, Markus Söder, en el càrrec des de principis d'any amb el pas de Seehofer a Berlín.