Gir de guió a Corea del Nord. El país ha anunciat aquest dimecres que ha decidit expulsar del seu territori el soldat nord-americà Travis King, que estava detingut després d'accedir al país a través de la frontera amb el Sud el mes de juliol passat. És a dir, 71 dies després. "L'òrgan rellevant de la República Popular Democràtica de Corea ha decidit expulsar Travis King, un soldat de l'Armada dels EUA que va accedir il·legalment al territori de la RPDC", ha assenyalat l'agència estatal de notícies KCNA i recull Efe.

Per què estava detingut Travis King?

King, de 23 anys, va travessar la frontera amb el Nord després d'haver passat 48 dies en un local penitenciari de Corea del Sud pel fet que no va pagar la multa imposada al febrer per un incident amb la Policia a Seül i, segons va dir al seu moment Pyongyang, havia demanat asil al país.

Ara, però, Pyongyang ha pres la decisió d'expulsar King, "conforme a la llei de la República", després de concloure una investigació del cas sobre la qual no s'han aportat més detalls. L'agència estatal nord-coreana tampoc no va aportar informació sobre quan o com tindrà lloc l'expulsió del soldat.

Durant les investigacions que es van fer per intentar aclarir els fets, "Travis King va confessar que va entrar il·legalment al territori de la RPDC perquè estava ressentit contra el maltractament inhumà i la discriminació racial dins de l'exèrcit nord-americà i estava desil·lusionat per la societat nord-americana desigual", ha dit KCNA, com ja s'havia informat prèviament.

Una visita turística que acaba malament

King va creuar el passat 18 de juliol la Línia de Demarcació Militar (MDL) i va entrar en territori nord-coreà aprofitant la seva participació en una visita turística a la Zona de Seguretat Conjunta (JSA), al cor de la frontera entre les dues Corees. El soldat seria repatriat com a mesura disciplinària pels seus problemes amb la justícia sud-coreana quan va passar l'incident.

Un mes després que passessin els fets, el règim nord-coreà va reconèixer públicament la seva detenció després d'entrar "de manera il·legal al territori" de Corea del Nord i va assegurar que el soldat havia expressat "el seu desig de demanar asil" allà en un tercer país. Les autoritats dels Estats Units van assenyalar en el seu moment que no havien pogut corroborar les informacions publicades pels mitjans nord-coreans, però que estaven treballant per tornar a King, l'estat de salut del qual és desconegut.