Comença la recta final de la Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP26) entre protestes als carrers de Glasgow i acords sorprenents entre les dues potències més escèptiques i immobilistes: Els Estats Units (EUA) i la Xina.

Tot i això, ONG, països en via de desenvolupament i la comunitat científica han denunciat la manca d'ambició de les potències mundials per reduir, en temps de descompte, les emissions que provoquen l'escalfament global. 

Acord entre els majors emissors 

La Xina i els Estats Units, primer i segon país que més CO₂ emeten, respectivament, s'encaminen cap a un nou acord per frenar el canvi climàtic, segons informa Efe. L'animadversió que es tenen entre si les dues potències no és cap secret, per això sorprèn el compromís de treballar conjuntament. 

Les dues grans potències han publicat una declaració en què es comprometen a "reforçar l'acció climàtica a la dècada del 2020 (...) per assolir els objectius de l'Acord de París", de limitar l'avenç de les temperatures a final de segle per sota els 2 °C. Es tracta del màxim dictat per aquell acord, en canvi, es lliguen menys a l'objectiu ideal de mantenir l'augment de la temperatura en els 1,5 °C. En aquest cas prometen intentar-ho. 

"Les dues economies més grans del món han acordat treballar juntes", ha declarat triomfalista en roda de premsa l'enviat especial per al clima dels Estats Units, John Kerry.

protesta  greenpeace lideres mundiales cop26 gasgow / europa PressProtesta de Greenpeace en el marc de la COP26 en la que assenyala directament als líders de les principals potències de ser els culpables de l'empitjorament de les previsions climàtiques / Europa Press

És un anunci que mostra com, per fi, Washington i Pequín reconeixen "la urgència i la gravetat de la crisi climàtica" i es comprometen "de manera individual, conjunta i amb altres països durant aquesta dècada decisiva, d'acord amb les diferents circumstàncies nacionals", a treballar per evitar els "efectes catastròfics" de la crisi.

Si aquestes promeses s'acaben complint o seran paper mullat, és el que realment marcarà la diferència en la deriva catastrofista del planeta, ja que són els principals culpables actualment de la situació límit en què estem. 

70 detinguts 

Els activistes en contra del canvi climàtic que han acudit a Glasgow han organitzat diverses manifestacions els darrers dies que han transcorregut de forma pacífica. Segons la policia escocesa aquesta tendència s'ha trencat. Acusant d'enfrontaments entre els manifestants ecologistes els cossos policials han detingut ni més ni menys que 70 persones. 

El subcomissari del cos, Gary Ritchie, ha explicat que els agents "han tingut diversos centenars d'enfrontaments amb les persones que participaven en les manifestacions, la qual cosa ha resultat en aquest nombre de detencions", segons ha recollit Europa Press. 

Ha defensat que la Policia ha ajudat a garantir que "dues enormes marxes" a les quals van assistir "desenes de milers de manifestants" es duguessin a terme amb "èxit", i ha destacat que la majoria de mobilitzacions han estat pacífiques.

 

Imatge principal: Protestes a Glasgow per reclamar mesures més ambicioses en la lluita contra el canvi climàtic en el marc de la Conferència de les Nacions Unides pel Canvi Climàtic / Europa Press