L'assalt de l'Equador a l'ambaixada mexicana de Quito no ha quedat impune. Pràcticament tots els governs d'Amèrica del Nord i del Sud s'han pronunciat per condemnar amb duresa uns fets que han sobrepassat els límits de la diplomàcia. Divendres a la matinada, agents de la Policia Nacional equatoriana van entrar armats i a la força i a la seu mexicana per detenir Jorge Glas. Sobre l'exvicepresident de l'Equador pesa un ordre de detenció per presumpta malversació, però Glas s'autodeclara innocent i víctima de lawfare. L'ambaixada de Mèxic, on l'exvicepresident de l'esquerrà Rafael Correa portava refugiat des del desembre, estava en procés de tramitar l'asil polític que havia sol·licitat quan les forces de seguretat equatorianes van assaltar l'edifici diplomàtic per emportar-se'l. La reacció en cadena dels governs americans, tant d'esquerra com de dreta, ha estat contundent.

Per a qüestions de relacions internacionals, sempre és desitjat tenir el suport dels Estats Units. En aquest sentit, Mèxic s'ha emportat una important victòria quan el portaveu del Departament d'Estat estatunidenc, Matthew Miller, ha assenyalat que el seu país "condemna qualsevol violació de la Convenció de Viena sobre Relacions Diplomàtiques, i es pren molt seriosament les obligacions dels països sota la llei internacional de respectar la inviolabilitat de les missions diplomàtiques". Un missatge crític contra l'actitud de l'Equador que, això sí, no ha anat més enllà, i ha anat acompanyat de la recomanació de resoldre les diferències "d'acord amb les normes internacionals".

Als continents americans, altres governs de la dreta política s'han pronunciat en contra de l'acció orquestrada pel govern aliat de Daniel Noboa. Així, l'Argentina ha anunciat que "s'uneix als països de la regió en la condemna dels fets", en un comunicat que ha posat per exemple un cas propi: des del passat 26 de març, sis opositors veneçolans es troben refugiats a l'ambaixada argentina a Caracas. Similarment, al Paraguai, l'executiu ha constat la seva "profunda preocupació" pels fets i ha convidat l'Equador a reflexionar sobre el "respecte" al dret internacional. I des del Perú, s'ha rebutjat "tota transgressió a les normes de la Convenció de Viena".

A l'altra cara de la moneda, l'esquerra americana també ha condemnat l'actitud del govern de Noboa, si bé amb molta més fermesa. Des de Veneçuela, l'executiu de Nicolás Maduro ha titllat d'"acte feixista" l'assalt policial, que ha rebutjat "contundentment". També s'ha manifestat la "solidaritat" amb Mèxic des de Cuba, després de la "inacceptable violació de la seva ambaixada".

A altres punts del continent, potències regionals com el Brasil s'han sumat similarment al pronunciament generalitzat. Lula da Silva ha expressat la seva "solidaritat" al president i "amic" mexicà, Andrés Manuel López Obrador. Des de Xile, s'ha enviat "una abraçada fraternal" al mandatari i una condemna per la "inacceptable" operació policial a Quito. I Colòmbia ha lamentat que "s'ha trencat la sobirania de Mèxic a l'Equador", per la qual cosa ha sol·licitat convocar una reunió extraordinària de la Comunitat d'Estats Latinoamericans i Caribenys (CELAC) per abordar la qüestió. Altres països com Nicaragua, Hondures i Bolívia s'han expressat en línies similars, així com l'expresident de l'Equador Rafael Correa.

Mèxic agraeix el suport

Al seu torn, el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha expressat el seu agraïment pel suport internacional rebut després de l'incident en l'ambaixada del seu país a l'Equador, on es va produir l'assalt diplomàtic. López Obrador ha fet una crida als ciutadans mexicans a la tranquil·litat. "Respectem el poble germà d'aquell país i als nostres connacionals els demanem comportar-se amb molta prudència per evitar l'assetjament i no caure en cap provocació", ha dit, després que ja s'hagin donat protestes de mexicans davant l'ambaixada de l'Equador a Ciutat de Mèxic. El govern de López Obrador ja ha anticipat que presentarà una denúncia davant la Cort Internacional de Justícia per violacions greus al dret internacional.