La violència, la inestabilitat política i un brot de còlera mortal a Haití ha provocat que la meitat dels nens del país depenguin de l'ajuda humanitària per sobreviure, segons destaca Unicef. S'espera, de fet, que prop de 2,6 milions necessitin assistència vital immediata enguany. I aquestes notícies són les pitjors que podria rebre un país que no ha acabat d'aixecar el cap des del terratrèmol del 2010. Aquestes dades, a més, són les pitjors que s'han registrat tot just des d'aquesta època, hauria dit el representant d'Unicef a Haití, Bruno Maes, a The Guardian. 

“Els nens haitians no només enfronten desafiaments per accedir a aliments i aigua potable mentre el sistema de salut col·lapsa al seu voltant”, ha exposat Maes. “També hi ha una manca de protecció. S'abusa dels nens, es viola les nenes, i els serveis no són adequats per a la supervivència i el desenvolupament”.

Creix la violència de les tribus i la fam

A més a més d'una crisi sanitària palpable, la violència entre diferents tribus s'ha intensificat. Sobretot des que el president Jovenel Moïse va ser assassinat el juliol del 2021. L'economia, l'ordre i la seguretat al país estan en caiguda lliure. En aquest sentit, diferents tribus han pres el control de dos terços de la capital. Això implica també que hi ha hagut abusos als drets humans i desnutrició sense precedents, i ha tornat el còlera. 

En aquest sentit, la fam també està experimentant nivells mai vistos fins ara. I és que més enllà dels 2,6 milions de nens que necessitaran ajuda humanitària per sobreviure, 4,7 milions de persones pateixen fam aguda, segons el Programa Mundial dels Aliments. Un fet que ha comportat que l'anarquia també pugi.

Els nens són especialment vulnerables. Tal com recull el diari britànic, moltes escoles de la capital continuen tancades o han estat destruïdes. Aquesta interrupció en l'educació i els estudis fa malpensar, i preocupa això que sigui utilitzat pels grups armats per a reclutar nens soldat més fàcilment.

Aquesta violència que es viu als carrers ha fet que sigui més complicat de gestionar el nombre de persones amb fam i també les que estan malaltes. De fet, Unicef ha de negociar amb les diferents tribus que han aconseguit el control d'algunes àrees, per a permetre l'accés a alguns centres sanitaris o hospitals. 

Treballar sobre el terreny és actualment molt difícil. Un fet que ha provocat que algunes organitzacions hagin suspès l'activitat de manera definitiva. És el cas, per exemple, de Metges Sense Fronteres, que va finalitzar les operacions en un hospital públic de Port-au-Prince, la capital del país. Aquesta decisió es va produir després que uns homes armats entressin en una sala d'urgències, s'emportessin un home i el matessin a trets. Metges Sense Fronteres es va veure obligat a posar punt final a la seva activitat per garantir la seguretat del seu personal. 

La crisi humanitària podria empitjorar

El rotatiu destaca que la situació podria empitjorar encara més. Ariel Henry, que va assumir el càrrec com a president interí després de l'assassinat de Moïse, ha demanat suport militar internacional, però ningú ha respost a la crida. Només Jamaica ha contestat, i ha ofert tropes de manera pública. 

 

Imatge principal: Haití / Unsplash